Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vägfärjan Tellus kommer under några timmar plockas ur trafik på måndagen. Bild: Niclas Jonasson
Vägfärjan Tellus kommer under några timmar plockas ur trafik på måndagen. Bild: Niclas Jonasson

Övningar tar bort en färja ur trafik på måndag

Krisövningar för färjepersonalen begränsar antalet färjor som trafikerar Gullmarsleden under måndagen. Endast en färja trafikerar färjeleden mellan Lysekil och Uddevalla, då vägfärjan Tellus plockas ur trafik för övningarna.

Informationsskyltarna över färjelägena i Finnsbo och Skår informerar om att endast en färja kommer att vara i trafik måndag den 11 november. Anledningen? Övningar.

– Det vi ska öva är sådana saker som vi enligt lag är skyldiga att öva på. Vi behöver titta på hur vi ska agera om det uppstår bränder ombord eller om vi får en blackout i vårt datasystem, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på Trafikverkets färjerederi.

– Det kommer inte vara några personer som ligger i vattnet eller så. Däremot är det flera externa parter, räddningstjänst och kustbevakning, som är med, fortsätter hon.

Övar under en lugnare period

Under fyra timmar, från nio till 13, plockas vägfärjan Tellus ur trafik och körs ut i fjorden för att personalen ska genomföra övningarna.

– Vi bedömer då att vi kommer kunna upprätthålla trafiken utan störningar. Det här är inte under rusningstid, här har vi en period då det är lite lugnare i trafiken.

Men några störningar blir det väl när det bara är en färja som går?

– Ja, det är bara en färja naturligtvis och den färjan får köra fler turer. Vi försöker se till att upprätthålla god ordning. Det är under en ganska kort period, säger Ingrid Jarnryd och tillägger:

– Det är ändå viktigt att framhålla hur viktigt det är att vi övar på den här typen av saker.