Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

100 kilo musslor när festen kom till Lysekil

Kilovis med musslor och glada besökare – Musselakademin anordnade efterlängtad fest i Lysekil under lördagen.
– Det är ju en av de roligaste dagarna på året, säger Louise Werner från Musselakademin.

Det är lunchrush och en ljuvlig doft sprider sig över Kungstorget i Lysekil. Musselakademin har laddat upp med hundra kilo musslor plockade utanför Orust, och nu står Roland Karlsson och Lennart Davidsson och öser ner ingredienserna i de två stora stekhällarna. De får se om hundra kilo räcker.

– Vi räknade inte med så stor tillströmning idag men det har kommit mycket folk och varit jättebra hittills med tanke på pandemin, säger Ines Hermandsson som var med och startade Musselakademin 2006.

Förra årets musselfest blev inställd på grund av pandemin och Ines Hermandsson märker att folk är svältfödda, både på musslor och att komma ut på stan.

Förutom att arrangera musselfesten arbetar Musselakademin med att ta tillvara på den Bohuslänska musslan inom flera området, både vad gäller livsmedel och gödning till åkrar, samt öka kunskapen om musslan.

Musselfest i Lysekil. Bild: Linnéa Hjortstam
Musselfest i Lysekil. Bild: Linnéa Hjortstam

Ingemar och Kathe Karlsson från Lysekil har precis fått sig varsin skål med rykande färska musslor.

– Vi tycker mycket om musslor och äter det ofta under vintern när de är som bäst, säger Kathe Karlsson.

– Men allra godast var det ju när man som barn fångade själv och tillagade direkt, säger Ingemar Karlsson.

En bit bort står Louise Werner från Musselakademin och samlar in alla skal som blir över. De ska hon rengöra för använda i sin trädgård till bland annat gödning. Musselskal är rika på kalt och bildar dessutom ett vacker mönster säger Louise Werner. Men bland skalen gömmer sig ibland ouppätet kött.

– Äter de inte upp? Jag avsky att slänga mat, säger hon samtidigt som högen av skal växer sig större.

Men hon gläds mycket åt att årets musselfest blev av.

– Det är ju en av de roligaste dagarna på året.

”Det är en fin miljö och det finns god glass”

Roland Karlsson och Lennart Davidsson måste hela tiden fylla på med både musslor, vin och grönsaker. Ida Johansson, 8, från Göteborg får tjuvsmaka en ångande mussla.

– Men jag har ätit musslor förut, det är gott, säger Ida Johansson som är på semester i Lysekil tillsammans med mamma Caroline, pappa Lars och storebror Rasmus, 11.

– Jag tycker om Lysekil, det är en fin miljö och det finns god glass, säger Ida Johansson.

Ida Johansson, 8, från Göteborg är på semester i Lysekil tillsammans med sin familj. Bild: Linnéa Hjortstam
Ida Johansson, 8, från Göteborg är på semester i Lysekil tillsammans med sin familj. Bild: Linnéa Hjortstam

Efter bara någon timme har redan hälften av musslorna gått åt. Ingrid och Peter Fäldt från Flatön brukar besöka musselfesten och ser fram emot att slå sig ner med dagens lunch.

– Vi ligger här med båten så då passade vi på att åka hit, säger Ingrid Fäldt.

Ingrid och Peter Fäldt från Flatön har lagt till med båten i Lysekil. Bild: Linnéa Hjortstam
Ingrid och Peter Fäldt från Flatön har lagt till med båten i Lysekil. Bild: Linnéa Hjortstam

Portugisiska musslor från Musselfesten 2021

Ingredienser och tillagning för ett nät musslor

Till buljong:

• Cest av en citron

• ½ Fiskbuljongtärning

• Ett lagerblad

• Två teskedar musselmjöl, gärna rostat i torr stekpanna

Tag en kvarts liter vatten och koka citroncest, musselmjöl (Torkat musselkött som malts ner) och lagerblad med en halv tärning fiskbuljong.

Använd inte skaldjursfond som finns att köpa, denna är så smakrik att musselsmaken döljs.

Övriga ingredienser:

• Ett nät musslor

• En medelstor gul lök

• Två klyftor vitlök

• Två stjälkar selleri

• En stjälk fänkål

• En halv grön paprika

• En halv röd paprika

• En röd chili

• En rejäl skvätt olivolja

• Torrt vitt vin 2 dl

• 1 dl hackad färsk koriander alternativt persilja

1. Löken, selleri och fänkål skivas tunt. Chilin rensas från kärnor och skivas ännu finare.

2. Paprikorna rensas och tärnas smått.

3. Fräs löken och paprikan i oljan. Den skall inte brynas utan löken skall bli glansig och klar.

4. Tillsätt buljongen med övriga grönsaker.

5. Koka några minuter under lock på ganska låg värme.

6. Tillsätt pressad vitlök. Smaka av för att kontrollera sälta och chilistyrka.

Tänk på att musslorna släpper en hel del salt vätska.

7. Hetta upp ordentligt och tillsätt musslorna.

8. Täck med lock och koka till musslorna öppnat sig. Rör om i grytan någon gång.

9. Tillsätt vinet och hetta upp för servering.

Källa: Musselakademin