I en av lägenheterna på Badhusberget i Lysekil finns det 16 personer skrivna. I tre lägenheter i samma hus handlar det om ett 30-tal personer. Nu har det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder kontaktat Skatteverket.
I en av lägenheterna på Badhusberget i Lysekil finns det 16 personer skrivna. I tre lägenheter i samma hus handlar det om ett 30-tal personer. Nu har det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder kontaktat Skatteverket.

16 vuxna skrivna på samma adress i Lysekil

Inte mindre än 16 personer är skrivna på en lägenhet i Badhusberget i Lysekil.– Det är första gången som vi har fått tips om detta. Vi har rutiner för hur vi ska gå vidare, säger, Christina Johansson, vd på kommunala bolaget Lysekilsbostäder AB.

ANNONS
|

Många personer skrivna på samma adress är inget nytt fenomen i bostadsbristens Sverige. Ofta handlar det om nyanlända som behöver en folkbokförningsadress för att komma in i etableringssystemet.

I Lysekil handlar det om tre bostäder i bostadsområdet Badhusberget med en storlek på mellan 72 och 76 kvadratmeter där drygt 30 personer är folkbokförda.

– Den rutin som vi har är att först kontakta Skatteverket eftersom det kan handla om en fråga för folkbokföringen, säger Christina Johansson. En viktig fråga att utreda är om det handlar om otillåten folkbokföring eller inte.

Nuvarande hyreslagstiftning innebär att hur många som helst kan vara skrivna på en och samma adress. Men det kan också innebära ett onormalt stort slitage i en lägenhet och det accepterar inte Lysekilsbostäder.

ANNONS

– Vi uppmanar hyresgäster som missköter sig att rätta till olika brister, säger Christina Johansson.

Bostadsstiftelsen Uddevallahem har flera fall där många personer är skriva på en adress. Därför har stiftelsen bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna. De har anställt en jurist som ska arbeta med den här typen av frågor.

– Vi har fastställda rutiner men exakt hur de ser ut vill jag inte gå in på i detalj, säger Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem. I Stockholm har det inträffat flera fall av mord som har med olovlig uthyrning i andra hand att göra. Vi tänker i fortsättningen inte gå vägen via hyresnämnden när vi får tips om olovlig uthyrning i andra hand. Utan de här ärendena ska drivas direkt till tingsrätten där det handlar om att säga upp ett hyresavtal med omedelbar verkan.

På vilket sätt kan tingsrätten häva ett hyresavtal där många bor på samma adress?

– Vi kommer att begära att hyresavtalet rivs upp och kommer att lägga fram bevis i domstol, säger Thomas Aebeloe.

I nuläget har inget kontrakt sagts upp på det här sättet.

Thomas Aebeloe konstaterar också att det i dag finns kriminella som försöker tjäna pengar på enskilda personer som ofta har en svag roll i samhället.

ANNONS

– Det finns exempel i Sverige när kriminella grupper tvingat personer i utsatt position att lämna ifrån sig förstahandskontrakt till andra personer. Jag påstår inte att något sådant inträffat i Uddevalla. Däremot försöker vi förebygga och ha ett bra samarbete med kommunen där vi också tittar på hur vi kan värna om personer som behöver olika stödinsatser.

Johan Talvik är enhetschef på försäkringskassans kontrollenhet i Västra Götalands län. Hans uppgift är att utreda samtliga fall där det finns misstankar om bedrägeri mot Försäkringskassan, bland annat fusk med bostadsbidrag. Anmälningar om flera boende på samma adress leder alltid till en utredning.

– Förra året utredde vi 481 sådana fall i västra Götalands och Hallands län, säger han. I 37 procent av fallen beslutade vi oss för att gå vidare och kräva tillbaka pengar. Det här har resulterat i att vi har fått tillbaka 2, 3 miljoner i pengar som betalats ut felaktigt förra året i Västra Götalands län och Hallands län. Dessutom har vi stoppat framtida felaktiga utbetalningar på 3, 2 miljoner.

De granskningar som har gjorts 2016 har resulterat i 14 polisanmälningar.

– Vi får se många av dessa som kommer att leda vidare till åtal, säger Johan Talvik.

ANNONS