Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Adventsljusen hänger kvar i Lysekil

När de nio meter höga adventsljusen hängdes upp i november var de tänkta att vara temporära. Åtta månader senare hänger de fortfarande kvar.

Det var feststämning i Lysekil när de spektakulära, nio meter höga, adventsljusen på Drottninggatan skulle tändas i november. Lysekilsbostäder, Leva och Gullmarsgymnasiet dukade upp med glögg, must och pepparkakor.

Och gensvaret blev enormt när hundratals slöt upp för att se när det första ljuset tändas.

Åtta månader senare, i mitten av juli, hänger ljusen fortfarande kvar på sidan av de vita husen på Drottninggatan.

– Vi tänkte först att vi skulle ta upp och ner dem, men de är ganska ömtåliga i materialet och det fanns risk att de skulle skadas, säger Lysekilsbostäders vd Christina Johansson.

”Inte många som trodde på idén”

I början av januari inleddes diskussioner om hur ljusen skulle hanteras. Lysekilsbostäder ville att julljusen skulle kunna användas fler år, bestämde sig för att de skulle hänga kvar och att de skulle vår-, sommar- och höstpyntas istället.

– Vi gav skolan i uppdrag att göra konstverk med vårtema, sommartema och hösttema, säger Christina Johansson och fortsätter:

– Det var inte många i bolaget som trodde på idén och tänkte att det var jättekonstigt att ljusen skulle vara kvar. Men som några av oss trodde så såg man bara konstverken. Visst, tittar du så ser du ljusen, men fokus ligger på konstverken.

Elever i årskurs sju på Gullmarsskolan fick först göra skisser och sedan valdes de vinnande bidragen ut av Christina Johansson och Levas vd, Susanne Malm.

– Sedan har alla elever fått vara med och måla, inte bara den som har gjort verket, säger Lysekilsbostäders vd Christina Johansson.

Till vintern tänds ljusen återigen, och tills dess hänger de kvar. Pyntade med skolelevers konstverk.