Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nu ska frågan om en framtida placering av den gamla pissoaren som tidigare stod i norra hamnen i Lysekil utredas. Bild: Ingvar Spetsmark

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Anrik pissoar kan sättas upp på ny plats

Nu ser det ljusare ut för den gamla pissoaren som stått i norra hamnen i Lysekil i närmare 100 år innan den togs bort 2008. Det beslut som nyligen tagits i kommunstyrelsen innebär att frågan om en ny placering åter ska utredas.

– Vi väntar nu på direktiv från kommunledningen och sedan ska vi ta tag i den här frågan, säger Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den här pissoaren byggdes på 1920-talet efter att ett antal fiskare framfört önskemål om en urinoar eller toalett vid bryggan. Dåvarande ordföranden i stadsfullmäktige höll till och med ett ett invigningstal och en orkester bjöd på musik vid invigningen.

Renoverades

Pissoaren togs bort 2008 i samband med ombyggnaden av norra hamnen. I det läget kontaktade kommunen metallrestauratorn Cai Zetterström i Stockholm. Han åtog sig att renovera pissoaren som monterades ner i delar och skickades till Stockholm. Sedan dess har den renoverade pissoaren, som delvis bekostades med stöd från länsstyrelsen, legat i delar i ett av kommunens förråd.

Nämns i bok

Nämnas bör att pissoaren i Lysekil bland annat omnämns i en bok med den något ovanliga titeln ”Pissoaren en byggnad för män” som skrivits av Torsten Sigfridsson från Uddevalla.

Det är Lysekilsprofilen Glenn "Glicko" Andersson som skrivit ett medborgarförslag om att pissoaren åter ska sättas upp.

– Jag tycker det är så positivt, säger han. Den har en lång historia bakom sig och jag håller tummarna för att den kommer att kunna ses i Lysekil nästa år.

Vid regelbundna tillfällen har det påståtts att pissoaren skulle vara byggnadsminnesförklarad. så är inte fallet men det stämmer inte. Det som hänt är att Lysekils kommun tillstyrkt ett sådant förslag men att länsstyrelsen sade nej till detta.