Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Avtal om forskningsfartyget Svea påskrivet

Under tisdagen tecknade Sveriges lantbruksuniversitet och företrädare från hamnen på ett avtal som innebär att forskningsfartyget Svea får Gullmarskajen i Lysekil som hemmahamn.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om att Sveriges lantbruksuniversitet valt Lysekil som förstahandsalternativ när det gäller placering av det nya forskningsfartyget Svea som just nu håller på att byggas på ett varv i Spanien. Det är lantbruksuniversitetet som fått i uppdrag av den svenska regeringen att beställa och äga fartyget som kommer att bemannas och drivas av Sjöfartsverket. Svea kommer att bli ett av världens modernaste forskningsfartyg när det ska tas i drift våren 2019.

– Att Svea får sin hemmahamn i Lysekil är en viktig pusselbit i utvecklingen med att göra Lysekil till ett ledande centrum för maritima näringar samt forskning och utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Med hjälp av Svea ska universitetet och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) att utföra miljöövervakning i Skagerack, Kattegatt och Östersjön.

- Vi är glada att i hård konkurrens ha fått det här avtalet till Lysekils Hamn. Som en liten hamn är vi vana att vara flexibla och hitta kundspecifika lösningar, det tror vi har varit avgörande för SLU:s beslut, säger Dan Ericsson, VD för Lysekils Hamn AB.