Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Barn får upp ögonen för kemi med havsexperiment

Folkets hus på Skaftö blev på söndagen till en experimentverkstad när barn fick laborera med vatten. Det är Västerhavsveckan som intagit Bohuslän och havslabbet engagerar.

– Det viktigaste är att man har den där lilla högen med salt kvar i botten.

Västerhavsveckan är i full gång och programansvarig Johannes OIsson instruerar ett tiotal barn i att använda pipett och mäta upp rätt mängd vatten och salt. Folkets hus på Skaftö har förvandlats till en experimentverkstad.

På borden står det brukar med salt och bakpulver, glasbägare, medicinflaskor och provrör. Bonnie Ranström, 5, mäter noggrant upp karamellfärg som hon försiktig droppar ner i glasbägaren med saltvatten.

– Det är jättekul, säger hon och vill fortsätta experimentera när hon kommer hem.

LÄS MER: Havet i fokus på Västerhavs-veckan

Barnen blandar och blandar. Ljudet av metall mot glas. I den ena glasbehållaren flyter rödfärgat sötvatten på gulfärgat saltvatten.

– När ni blandar nu orsakar ni samma effekt som en orkan. Därför blir det helt rött, säger Johannes OIsson.

Västerhavsveckan invigdes under helgen på Folkets hus på Skaftö och enligt Johannes OIsson är havsexperimenten ett roligt sätt för barn att få upp ögonen för kemi och naturkunskap.

– Jag vill ta bort stämpeln om att det är svårt och läskigt, säger han och fortsätter:

– Man märker att det finns ett stort intresse och engagemang bland barnen. De är tålmodiga och lägger en timme på att lyssna under lektionen, för det är ju en lektion under sommaren. Det så imponerade att se.

Iklädd labbrock visar Johannes steg för steg hur de små kemisterna ska göra. Han poängterar hur viktigt det är att ta hjälp av en vuxen när man experimentera hemma och att det inte gör något om det inte blir som man tänkt sig.

– Man måste prova att göra fel, säger han

Coolaste experimentet

De byter experiment och barnen får nu blanda vatten och stärkelse som bildar en så kallad icke-newtonsk vätska som tjocknar vid omrörning.

Julius Björklund, 8, och de andra barnen rullar ihop massan till en boll och häpnas sedan av vad som händer när de slutar rulla.

– Min smälter i handen! Jag ska prova igen, det var jättekul, säger Julius Björklund.

Vid samma bord sitter Bonnies bror Viggo Ranström, 8, som gör experiment på Västerhavsveckan för andra året i rad.

– Det coolaste var det vi gjorde på slutet med leran som smälte. Men det var svårast också, säger han.