Bekräftat. Benresterna tillhör en människa, och nu ska de gravsättas – igen.
Bekräftat. Benresterna tillhör en människa, och nu ska de gravsättas – igen.

Benresterna från uppgrävd grav

Benresterna som hittades på Skaftö är mänskliga kvarlevor – från en uppgrävd grav. Det bekräftar kyrkogårdsförvaltningen nu. – Det är ett misstag som har gjorts här, säger kyrkoherde Hans Wolfbrandt.

ANNONS
|

Det var sjuårige Sixten Holgersson som gjorde det makabra fyndet på Röds kyrkogård när han letade efter förlupna golfbollar, som Bohusläningen avslöjade i går. På bilderna från platsen syns bland annat en underkäke från något som skulle kunna vara en människa.

Nu bekräftar kyrkogårdsförvaltningen att så är fallet – benresterna kommer från en uppgrävd grav i Fiskebäckskil.

– Det händer hela tiden när man gräver upp gamla gravar, att man får upp benrester. Det finns beräkningar på hur lång tid det tar att förmultna, men så finns det områden med lera där det kan bli liggande mycket längre tid, förklarar Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekils församling.

ANNONS

Trots det är det ett misstag som har skett här, fortsätter Hans Wolfbrandt. Enligt rutinerna ska alla benrester som eventuellt följer med schaktmassorna återsättas i graven de kommer ifrån. Att så inte skett här beror helt enkelt på att man inte upptäckt dem innan.

Men borde inte någon ha sett det här tidigare?

– Som jag förstår det så är det någon bit som har stuckit upp ur jorden, och så har man väl grävt där och hittat mer. När våra killar var där och tittade fick de också gräva lite för att hitta något. Det är inte så att det ligger mängder med benrester där.

Men att det var en sjuårig pojke som gjorde upptäckten beklagar Hans Wolfbrandt.

– Det här är ett misstag, och det är olyckligt att det inte är kyrkogårdspersonalen som upptäcker det. Det är förstås en obehaglig situation för en liten kille.

Hur länge kvarlevorna har legat i jordhögen på Röds kyrkogård är inte säkert, men kyrkogårdschefMikael Hjelm säger att det bör röra sig om ungefär ett halvår.

Och nu ska de återsättas i vigd jord – mer specifikt den faktiska grav som kvarlevorna kommer från.

– Det blir så snart som möjligt, under den här veckan i alla fall, säger Mikael Hjelm.

ANNONS

Någon förundersökning om misstänkt mord har inte varit aktuell för polisens del, eftersom ingen anmälan har inkommit. Och när det är uppenbart att benresterna kommer från en uppgrävd grav åker polisen heller inte dit och kollar på eget bevåg, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Men polisen skulle ändå kunna bli inblandad.

– Det skulle vara om man gör en anmälan gällande brott mot griftefriden, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS