Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Socialdemokraterna har kontaktat Centern, Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet för att diskutera ett kommande samarbete. Från vänster: Inge Löfgren (M), Krister Samuelsson (M), Monica Andersson (C), Håkan Smedja (V), Ronald Rombrant (LP), Piotr Warta (SD), Lars Björneld (L) och Yngve Berlin (KP). Bild: Ingvar Spetsmark

Besked om styre väntas nästa vecka

Efter förra valet tog det mer än tre månader innan frågan om det framtida styret för Lysekils kommun kunde avgöras. Den här gången kommer det att gå snabbare. Ett besked hur det blir kommer troligen på nästa fullmäktigemöte den 18 oktober, enligt kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

– Den ambition vi har är att detta arbete ska vara klart när fullmäktige sammanträder nästa vecka. Det har varit regelbundna kontakter med de partier som vi samarbetat med den senaste mandatperioden, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun.

De partier som Socialdemokraterna förhandlar med är Centern, Liberalerna och Moderaterna och partierna försöker enas kring ett gemensamt valdokument.

Viktigt med majoritet

Valresultatet innebär att de här fyra partierna har 15 av 31 mandat i fullmäktige. Enligt Johansson har även företrädare från Miljöpartiet varit med i en del av diskussionerna.

– Vi diskuterar med Socialdemokraterna hur kommunen ska kunna utvecklas. Två viktiga frågor för oss handlar att ha en stabil ekonomi och vi tycker också att det är nödvändigt med en politisk majoritet, säger Ulf Hansstål (M).

Den senaste mandatperioden har Miljöpartiet i första hand samverkat med Lysekilspartiet. Det kan bli annorlunda den här gången.

Inte tagit ställning

– Vi har inte tagit ställning ännu utan kommer att ge besked om vilka partier vi ska samarbeta med om en vecka, säger Maria Granberg (MP).

Om förhandlingarna går i lås blir det en splittrad opposition där Lysekilspartiet kommer att driva sin politik och Sverigedemokraterna sin politik. Det mesta tyder på att det valtekniska samarbetet mellan Kommunistiska partiet och Vänsterpartiet fortsätter.

Ronald Rombrant i Lysekilspartiet avvaktar vad som händer.

– Vi får se om de partier som samtalar om styret hittar någon form av lösning och sedan får vi bestämma hur vi kommer att agera. Men vi är det största partiet i opposition och det innebär att vårt parti ska tillsätta oppositionsråd. Vem det blir är ännu inte bestämt.