Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bilföretag ger sig in i båtbranschen – först i Sverige med ny satsning

Bilförsäljaren Brandt ger sig in i båtbranschen. Tillsammans med marinan Lyckans slip i Fiskebäckskil ska de starta upp en verksamhet för att leasa ut båtar till privatpersoner.

– Vi har sålt bilar ända sedan starten för drygt 90 år sedan. Den här satsningen innebär att vi tagit ett beslut om att bredda verksamheten, säger Sebastian Brandt, vd på Brandt.

De närmaste månaderna bestäms hur satsningen kommer att se ut i detalj. Det handlar bland annat om att bestämma vilka båtmodeller som blir möjliga att leasa. Båtarna kommer att visas upp i en utställningshall i Trestads center som är en del av satsningen. Däremot kommer inte Brandts anläggning i Uddevalla att ha något med satsningen att göra.

Undersöker

– Just nu jobbar vi med olika båttillverkare och vilka som vi kommer att samarbeta vill vi inte gå ut med ännu, säger Simon Ekbom, marknadschef på försäljningsavdelningen på Brandt AB.

Det upplägg som tagits fram där det blir möjligt att leasa båt är nytt i Sverige.

– I dag måste den som vill ha en båt köpa en båt. Det kan handla om att betala en handpenning och sedan betala av båten. Den idé som vi tagit fram innebär att man i stället ska kunna leasa båten på samma sätt som man kan göra med en bil, säger Sebastian Brandt.

Kan bli svårt

Mats Eriksson är vd på båtbranschens intresseorganisation Sweboat. En svårighet han ser med lösningen är att fastställa ett restvärde efter leasingperioden.

– Jag känner inte till att det är möjligt att leasa fritidsbåtar på det här sättet i Sverige. Det här är inte heller vidare vanligt i andra länder.

På senare tid har det dock dykt upp andra sätt att ha båt. Det handlar om att vara med i någon typ av båtpool.

– Det kan vara så att man går med i en båtförening ock får tillgång till ett antal båtar. Eller att det är fem familjer som har en gemensam båt och som kommer överens om hur båten ska användas. Det är fortfarande ovanligt med båtpooler. Intresset för detta ser ut att öka i Sverige.

Ordnar skötseln

Lyckans slip kommer att stå för vinterförvaring, underhåll och annat som har med båtar att göra.

– Vi anser att Lyckans slip är en marina som skulle fungera bra när det gäller den här satsningen, säger Simon Ekbom.

Den typ av båtar som kommer att bli aktuella är styrpulpetbåtar eller båtar som fungerar bra för dagsturer med möjlighet till övernattning, så kallade daycruisers. Enligt nuvarande tidsplan så inleds satsningen i Fiskebäckskil i mars nästa år.

– Vår uppgift blir att ge kunderna möjlighet att testa, förvara och serva de här båtarna i rätt miljö, säger Connie Holmberg, vd på Lyckans slip.

Det finns flera planer på att bygga ut marinan. Bland annat handlar det om att bygga ut en 2500 kvadratmeter stor industrihall för cirka 20 miljoner på Grönskhults industriområde.