Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Johan Nilsson/TT

Bilkaparen i Lysekil döms – men slipper skadestånd

Bilkaparen försökte bevisa sin oskuld genom att gapa stort och visa upp varenda tand under rättegången. Men uppvisningen imponerade inte på Uddevalla tingsrätt, som menar att ett vittnesmål om en sned tand inte betyder särskilt mycket.

ANNONS
LocationBohuslän, Lysekil||

Nu döms en man i 30-årsåldern till åtta månaders fängelse för en rad brott, bland annat bilkapningen i Lysekil.

Det var för en runt en och en halv månad sedan som händelsen utspelade sig i Lyskeils kommun. En man hade då lyckats sätta sig bakom ratten på en bil, där nycklarna satt i bilen och bilägarens fru satt på passagerarsätet.

Massiv jakt

Bilkaparen fick kvinnan att slänga sig ur, sedan fortsatte färden mot ett möte han skulle ha en dryg timme senare.

Mannen hann till mötet och utanför pågick polisjakten efter honom. Flera polispatruller och en helikopter sökte efter både bilen och honom.

ANNONS

LÄS MER:Bilkapare jagas av polisen i Bohuslän

Kvinnan som satt i bilen kunde ge ett signalement på mannen, bland annat att han hade en sned tand. Och just det tog bilkaparen fasta på under rättegången.

För han kunde gripas av polis en vecka efter händelsen och har suttit häktad sedan dess. Mannen är från en annan del av länet men ärendet hamnade på åklagare i Uddevalla. Här åtalades han för en mängd brott som han misstänks ha gjort i olika delar av Västkusten.

Raka tänder

Under rättegången nekade mannen på ett eller annat sätt till alla brott. Men han förnekade bestämt att det var han som hade kapat bilen med en kvinna i.

LÄS MER:Misstänkt bilkapare häktad

Och eftersom han visste att hon berättat för polisen att bilkaparen hade en tand som var sned, krävde mannen att få visa upp sina tänder för Uddevalla tingsrätt.

Det fick han göra och rätten skriver i sin dom att "han förefaller ha raka tänder".

Raka tänder eller inte, Uddevalla tingsrätt dömer mannen på samtliga åtta åtalspunkter. Han döms dock inte för grovt brott i Lysekil. Det handlar enligt tingsrätten om ett tillgrepp av fortskaffningsmedel av normalgraden.

Ingen fara

Rätten anser att det är bevisat att mannen kapade bilen, men att brottet inte kan räknas som grovt eftersom inga speciellt tekniska kunskaper krävdes för att köra i väg med en bil där nyckeln redan satt i tändningslåset.

ANNONS

Man anser inte heller att kvinnan varit utsatt för en faktiskt fara.

LÄS MER:Åtalas för att ha kapat en bil i Lysekil

Mannen döms till åtta månaders fängelse för sin brottslighet och får betala skadestånd till bland annat försäkringsbolag. Men kvinnan som han kapat bilen för, får inga pengar.

Hon yrkade på 12 000 kronor för kränkning, sveda och värk.

Men hon blir lottlös. Rätten menar att mannen inte utsatt henne för något angrepp mot hennes person och att hon inte kunnat bevisa på vilket sätt hon ska ha blivit lidande efter händelsen.

ANNONS