Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bohusläningen valspurtar - på plats i Lysekil

Debattens vågor gick höga på Kungstorget i Lysekil på torsdagen när ett antal kommunpolitiker drabbade samman. Frågor som handlade om framtiden för Lysekilsbanan, handelshamnen, södra hamnen var uppe till diskussion.

Det har hänt en hel del inom lokalpolitiken i Lysekils kommun sedan förra valet. Bohusläningens chefredaktör Ingalill Sundhage var på plats och undrade bland annat hur det politiska samarbetet fungerat sedan förra valet.

– Jag tycker det har fungerat bra och vi har enats kring flera viktiga frågor. Det handlar bland annat om satsningar inom skolan. Samarbetet med de partier som vi samarbetat med har fungerat bra, säger Lars Björneld (L).

Styrts i minoritet

Lysekils kommun har sedan 2014 styrts av en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Moderaterna. Ronald Rombrant (LP) ansåg att minoritetsstyret ställt till med problem.

– Det har inneburit att det tagits ett beslut i kommunstyrelsen och ett annat beslut i fullmäktige vid några tillfällen, säger han.

Vid ett tillfälle lyckades oppositionen få igenom sitt förslag till budget. Däremot blev det inte någon framgång i försöket att avsätta den styrande minoriteten för några år sedan.

Allt viktigare

Företrädare från samtliga politiska partiet hade kommit till valspurten och det var inte något fel på debattglädjen på torget trots att det regnade en hel del. Det var också några Lysekilsbor som tagit tillfället i akt att lyssna på debatten.

– Jag tycker politik är allt viktigare, säger åhöraren Niklas Gustavsson, och tillägger att frågor som har med social trygghet och fler arbetstillfällen är särskilt viktiga.

En tung fråga som diskuteras i Lysekil just nu handlar om socialnämndens ekonomiska problem.

– Flera vassa besparingar ska genomföras och detta kommer att få stora konsekvenser, befarade Yngve Berlin (Kommunistiska partiet).

Framtiden för södra hamnen, handelshamnen och Lysekilsbanan var också uppe till diskussion.

Under onsdagen var Bohusläningen på plats i Färgelanda för att prata valfrågor med kommunpolitikerna.

Bild från onsdagens debatt i Färgelanda.. Bild: Karl af Geijerstam
Bild från onsdagens debatt i Färgelanda.. Bild: Karl af Geijerstam

LÄS MER: Bohusläningen valspurtar

När befinner vi oss i din kommun?

Lysekil: 23 augusti 12.00 -13.00. Kungstorget.

Kungshamn: 27 augusti 12.00 -13.00. Ica Supermarket Skeppet.

Henån: 29 augusti 12.00 - 13.00. Kulturhuset Kajutan.

Tanum: 30 augusti 12.00 - 13.00. Ica Supermarket Hedemyrs.

Munkedal: 31 augusti 12.00 - 13.00. Kommunhuset.

LÄS MER: Glöm inte lokalvalen