Bolund kavlar upp för att vända Miljöpartiets trend

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är på valturné längs med Bohuskusten. Under fredagen besökte han Lysekil för att tala om det lokala kustnära fisket, det akuta läget i Västerhavet och partiets pressade läge i opinionen.
– Att fortsätta som vi gör nu är att slå undan benen för de lokala fiskarna och fiskemöjligheterna, säger han.

ANNONS
|

Himlen över Lysekil börjar täckas av en tunn molnslöja och långt därborta reser sig Preemraffs skorstenar tillsammans med några få vindkraftverk. Industrisemestern lider mot sitt slut och med en dryg månad kvar till riksdagsval är Lysekil Miljöpartiets fjärde stopp på valturnén längs Bohuskusten.

Bara ett stenkast från Gullmarsgymnasiet står språkröret Per Bolund med skjortärmarna uppkavlade utanför bioteknikföretaget Volta Greentechs anläggning.

I ett pilotprojekt satsar företaget på att minska kossors metangasutsläpp genom att ta fram fodertillskott gjort på röda alger. Platsen är väl vald eftersom Bolund både kan kasta en närmare blick på projektet samtidigt som han kan skylta med en framtida och miljövänlig satsning som MP vill stödja framgent.

ANNONS

– Det är otroligt spännande att om man bara lägger till lite alger i maten så kan man minska metangaserna med 90 procent, och det är ändå 5 procent av hela Sveriges utsläpp som kommer från kor som rapar och pruttar. Det här vill vi hitta sätt till att stödja, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

”Industrifisket kommer närmare kusterna”

Den mörkblå Teslan som tog Per Bolund med personal till Lysekil började rulla längs kustremsan redan i går. Kampanjen om att skydda Västerhavet genom att kräva miljötillstånd för fisket är en central del i valturnén. Trålarna som dammsuger haven måste bort helst redan i går, menar Miljöpartiet.

– Det vi har pratat om är det stora hotet mot det kustnära fisket och mot industrin kopplad till den. Sedan har vi pratat om det industriella storskaliga trålningsfisket som går ut på att dammsuga haven och få upp massor av bifångster.

– Fisken de får upp går inte att äta och blir till fiskfoder, och det är inte hållbart på något sätt. Det har också varit en tendens att industrifisket kommer närmare och närmare kusterna och tar upp den fisk som kan bli mat till människor.

Miljöpartiets fiskepolitik riktar sig mot tydligare miljöprövningar av fisket genom att se till att hållbara fiskemetoder används. Fiskekvoterna, menar de, ska vara riktade till de småskaliga lokala och kustnära fiskarna.

ANNONS

– Vi vill rikta kvoterna till det småskaliga så att de stora industriella fiskarna inte kan fortsätta sin verksamhet här.

Bolund: En gåta att fisket inte reglerats tidigare

Per Bolund menar att deras argument föll i god jord, även bland yrkesfiskarna och inte bara de mest hängivna bohuslänska miljöpartisterna.

– Det finns ju en stor förståelse även där, att vi inte kan fortsätta på samma sätt som vi gör i dag. En del bestånd finns det ju bara några procent kvar jämfört med hur det var tidigare. Hur intensivt man än fiskar så kommer man inte få upp samma fångster som man fick förut, vilket gör att det bara blir dyrare och dyrare att bedriva den typen av verksamhet.

Enligt Miljöpartiets språkrör är det en gåta att fisket inte har blivit reglerat tidigare, när det finns bevis på hur illa det kan gå.

– Vi har sett det här komma och det har funnits erfarenhet från andra fiskebestånd – till exempel torskbestånden i Östersjön där man har fiskat för hårt. Efter det kommer bestånden inte tillbaka och då är det i värsta fall förstört för alltid.

De småskaliga yrkesfiskarna som använder selektiva redskap när de bottentrålar riskerar inte att drabbas av regleringarna, menar Bolund.

– Nej, vi ser att det är tvärtom. Att fortsätta som vi gör nu är att slå undan benen för de lokala fiskarna och fiskemöjligheterna. De industriella trålarna ger väldigt lite betalt för den fisken man fiskar upp, det är mycket större värden om fisken går till mat, högkvalitativ mat som också ger inkomster och arbetstillfällen runt om i Bohuslän.

ANNONS

– Vi kan inte fortsätta som vi gör i dag, och då måste vi också vara modiga och fatta kloka beslut.

Nämner inte bränslepriserna

När det kommer till de skyhöga bränslepriserna som plågat yrkesfiskarna de senaste månaderna kommer inte sänkta priser på tal, utan Per Bolund tror helt enkelt att de flesta är beredda att betala för bra och hållbar mat. Han passar även på att skicka regeringen en känga för deras fiskepolitik.

– Vi tror att den viktigaste insatsen vi kan göra är att vi ser till så att det finns bättre möjlighet att få inkomster, att man kan få så bra fångster så att man faktiskt kan få en verksamhet att gå ihop.

– Vi vet att det är många som är beredda att betala för bra mat, för mat som leder till en hållbar miljö. Den inriktning som man har valt från regeringens sida är att göra motsatsen, det vill säga att snarare gynna det skadliga fisket – det som förstör vår havsmiljö.

På vilket sätt har regeringen gjort det?

– Genom att till exempel på EU-nivå beslutat om alldeles för stora fångster, att man fångar mer än vad haven klarar av att leverera, det gör att man får bestånd som är små. Då riskerar man att få ett havssystem som totalt faller över ända och det blir andra arter som tar över.

ANNONS

Språkröret Per Bolund menar att de försökte påverka den Socialdemokratiska fiskepolitiken när de förde ett tätt samarbete – men utan framgång.

– Vi har hela tiden tryckt på för att, inom EU, verka väldigt hårt för att fiska på ett sånt sätt och med sådana mängder så att vi får en tillväxt inom haven.

De lyssnade inte på er?

– Nej, tyvärr. Vår upplevelse är att man tar mer hänsyn till den befintliga fiskenäringen, det vill säga de industriella trålarna och inte till den långsiktiga förvaltningen av bestånden. Det är det tänkandet som har satt oss i den här situationen – en akut situation där vi har en kris i haven.

”Vi är såklart inte nöjda”

Samtidigt som Per Bolund reser längs med Bohuskusten kämpar Miljöpartiet för att klara riksdagsspärren. Sedan senaste valet har Miljöpartiet legat runt fyra procent i opinionsmätningar.

Varför går det inte bättre för MP när klimatfrågan är en av valrörelsens viktigaste frågor?

Han ger ifrån sig ett kort skratt innan han uttrycker sin besvikelse över de andra sju partiernas klimatpolitik.

– Nu börjar det ju gå bättre, i alla fall i opinionsmätningarna, så det är en vändning som har skett. Men vi är såklart inte nöjda, utan vi vill att det ska finnas ännu starkare stöd för en miljöpolitik som tar de här avgörande framtidsfrågorna på allvar. Det stora hotet mot klimatmålen nu är att agendan backar, tyvärr är det ju så att alla andra sju partier går till val på att öka utsläppen i Sverige och det är något som bekymrar mig väldigt mycket.

ANNONS

En medarbetare till Per Bolund bryter in.

– Hej, Carolina heter jag och jag är tidspolis och allmän tråkig person. Nu måste vi avsluta här för att åka vidare.

Den mörkblå Teslan med måsvingedörrar och ”Fuck Putin”-klistermärket i baken rullar vidare mot Skärhamn, om 37 dagar är det riksdagsval.

ANNONS