Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Busschaufför attackerade kaptenen på Lysekilsfärjan - fick själv föras till Näl

Lysekilsfärjans kapten klagade på bussens parkering. Då såg busschauffören rött och attackerade kaptenen. Dramat slutade med att busschauffören trillade baklänges nedför en trappa när han jagade efter kaptenen, som försökte fly till sin styrhytt. Busschauffören är nu brottsmisstänkt.

- Det var lite rörigt där under några timmar. Både vår patrull från polisen, ambulansen och även bussen fick åka fram och tillbaka på Lysekilsfärjan innan vi fick någon klarhet i vad som hänt.

Det säger Lars Ström, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla.

Händelsen inträffade under lördagen. En buss körde ombord på Lysekilsfärjan vid Skår för att ta sig över till Finnsbo. Eftersom det var fint väder och studenten firades i Lysekil var det mer eller mindre fullt på färjan under hela lördagen.

Enligt polisen körde busschauffören ombord på färjan, men kaptenen på färjan var inte nöjd med bussens parkering.

- Tydligen ställde sig busschauffören med bussen där han inte skulle stå. Han ska ha blockerat två filer, säger Lars Ström.

Enligt polisanmälan lyssnade inte busschauffören på kaptenens order att parkera om bussen. Då ska kaptenen ha lämnat sin hytt och gått ner på däck för att prata med chauffören.

- Kaptenen började ta kort med sin mobilkamera, för att dokumentera hur bussen stod. Bilderna skulle enligt kaptenen själv skickas till bussbolaget, säger Lars Ström.

Det här föll inte i god jord hos busschauffören som nu lämnade sin buss, full med passagerare, och gav sig ut på däck även han.

- Då ska  det ha uppstått tumult när busschauffören gav sig på kaptenen. Kaptenen försökte springa till sin styrhytt. Busschauffören följde efter, men i trappan upp till hytten föll busschauffören handlöst baklänges och föll ner på däck, förklarar Lars Ström.

Både polisen och ambulansen fick därför kallas till Lysekilsfärjan, som trots dramat fortsatte att trafikera Gullmarsleden.

Busschauffören klagade på ryggsmärtor och fick föras med ambulans till Näl för vård.

- Han är i nuläget misstänkt för hot mot tjänsteman. Men vi har ännu inte kunnat höra honom.

Kaptenen är enligt polisen inte misstänkt för något brott.

Bussbolaget fick skicka ut en annan chaufför som slutligen kunde köra av färjan, efter att ekipaget tillsammans med polis och ambulans åka flera turer fram och  tillbaka mellan Skår och Finnsbo.

 

Bussbolagets vd säger att han har fått en helt annan redogörelse för händelseförloppet, än den som kaptenen har lämnat till polisen.

- Det här är givetvis en beklaglig situation. Det är viktigt att veta vad som har utlöst det hela och det finns två helt olika versioner av det. Vår chaufför har en helt annan beskrivning än den du och polisen har fått.

Vd:n säger att han nu inväntar polisens utredning. Han berättar att busschauffören som polisanmälts är fast anställd och rutinerad.

- Han har skött sig i alla år och vi har ingen som helst anledning att misstro honom.

Hur mår han idag?

- Jag har inte pratat med honom personligen. Men han är hemma nu efter att ha legat på sjukhus.

Är han fortfarande i tjänst?

- Ja. Det finns ingen anledning att plocka honom ur tjänst. Det finns som jag sa två olika versioner av vad som hände och vi inväntar polisens utredning.

Bohusläningen söker även Trafikverket och färjerederiet för en kommentar om det inträffade.