Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bygglovshärvan i Lysekil växer

Förundersökningen om falska bygglov i Lysekils kommun växer ytterligare. Bohusläningen har tidigare skrivit om ett fall där en politiker misstänks ha tagit fram ett fejkat bygglov till en familj i Lysekil. Nu utreder åklagaren ytterligare två fall, något som GT var först med att berätta.

Den misstänkta härvan uppdagades strax före jul, sedan en granne klagat på ett garagebygge som var stort och högt och nära tomtgränsen. Men familjen bakom garagebygget kunde visa upp ett beslut om bygglov som efter en kontroll visade sig vara förfalskat.

Den som hjälpt familjen att ordna bygglovet är en kommunpolitiker som också driver ett eget företag som konsult inom byggbranschen. Bland annat har han hjälpt enskilda personer att sköta kontakterna med kommunen när bygglov ska tas fram.

LÄS MER: Förfalskat bygglov blir ärende för polisen

– Det vi utreder nu är grov urkundsförfalskning och trolöshet mot huvudman. Det är tre hushåll som har byggt i tron om att de har rätt att bygga. De ska ha anlitat en person som skulle sköta hela processen med ritningar, bygglov och startbesked, säger åklagaren Alexandra Östberg Giraldo.

Det har inletts en förundersökning berättar Alexandra Östberg Giraldo men ingen är delgiven misstanke om brott i nuläget.

– Vi har hört anmälaren och nu ska vi höra målsägandena i hushållen som har byggt. Det är ett hushåll som är knutet till de förfalskade handlingar som finns. Hos de andra två finns det inga handlingar men de har fått uppgifter om att det skulle vara okej att bygga, säger hon.

Politikern har sedan det hela upptäcktes avvecklat firman och avsagt sig alla uppdrag i kommunen och lämnat sitt parti.

– Det är väldigt beklämmande att det här inträffat, oerhört sorgligt, har Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun tidigare sagt till Bohusläningen.