Martin Gedda är vd på Netwest, ett företag som ägs av västra Götalands län som som jobbar med att utveckla bredband i området.
Martin Gedda är vd på Netwest, ett företag som ägs av västra Götalands län som som jobbar med att utveckla bredband i området. Bild: Privat

Bättre bredband målet i gemensamt projekt

Just nu finns 15 separata bredbandsföreningar i Lysekil, Sotenäs och Munkedal – det ska det bli ändring på. Planen är att de ska kopplas samman till ett gemensamt landsbygdsnätverk.
– Kan nog bli stilbildande för hela landet, säger it-chef Anders Siljeholm.

ANNONS
|

– Att knyta samman fiberföreningar på det här sättet kan nog bli stilbildande för andra kommuner i landet, säger Anders Siljeholm, it-chef i de tre kommunerna, och en av de som håller i satsningen när det gäller att skapa ett sammanhängande landsbygdsnät.

I maj i år fick företaget Netwest som ägs av Västra Götalandsregionen i uppdrag att tillsammans med de lokala fiberföreningarna skapa ett sammanhängande landsbygdsnät.

– I dag fungerar de här föreningarna delvis som egna öar som inte har kontakt med andra föreningar. Det är något som vi vill ändra på.

Snabbare och bättre

Det finns finns tio fiberföreningar i Munkedals kommun, tre föreningar i Lysekils kommun och två föreningar i Sotenäs kommun.

ANNONS

– Arbetet med att skapa ett landsbygdsnät har inletts. Målsättningen är att det här arbetet ska bli klart i slutet av 2022, säger Anders Siljeholm som menar att den här satsningen innebär en snabbare och mer driftsäker bredbandsuppkoppling jämfört med i dag.

Planerar nytt projekt

Det här är inte den enda satsningen som syftar till att förbättra bredbandet i området. Just nu finns det långt framskridna planer på att projektanställa en person som ska jobba för de tre kommunerna och Tanums kommun med att ta fram underlag och handlingsplaner när det gäller bredband, men även täckning för mobiltelefoner.

– Min roll i det hela är att ta fram förslag på hur det här arbetet ska gå till. Men det är inte så att jag kommer att leda projektet själv, säger Philip Söderberg, digitaliseringsstrateg i Sotenäs kommun, som jobbar med att ta fram en tjänstebeskrivning för den person som ska jobba med projektet.

Det förslag som håller på att behandlas politiskt innebär att de fyra kommunerna ska delta i ett treårigt projekt som också det drivs av företaget Netwest.

Martin Gedda är vd på Netwest. Han tycker att västra Götalandsregionen är långt framme när det gäller utbyggnaden av bredband.

– Men det finns fortfarande en del kvar att göra, säger han.

ANNONS
ANNONS