Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cannabisligan sålde till kriminella gängen

Cannabisligan var igång med sina odlingar i början av 2014. Stora leveranser har gått till de kriminella gängen. - Detta är en orsak till att det bråkas och skjuts i Göteborg, säger kammaråklagare Håkan Larsson.

Över 20 män, mestadels vietnamesiska medborgare, ingick i nätverket som hade odlingar i sju hus i Bohuslän, Halland och Skåne samt ett i Danmark, skriver gp.se.

Fem av dem är redan dömda, tre är utvisade till Frankrike och resten väntas bli åtalade i veckan.

Indikationer finns på att det odlades i några av husen redan 2013. Att det odlades under fjolåret finns det handfasta bevis på.

Mängderna var enorma. Årskapaciteten har legat på 700 kilo torkad marijuana. Hur mycket som faktiskt skördats är oklart men åklagaren anser att det rör sig om många hundra kilo.

En stor del av detta, kanske huvuddelen, har sålts i Göteborg.

- Vi vet att det gått till kriminella gäng i Biskopsgården och Bergsjön. Och till Majorna har de bevisligen också sålt, säger Håkan Larsson.

Striden om kontrollen över försäljningen av cannabis i stadsdelarna anges ofta av polisen som en av grundorsakerna till det pågående gängkriget. I det mycket omfattande åtalet kommer de misstänkta också att ställas till svars för brott som begåtts i danska Naestved.

- Jag påstår att brottet varit riktat mot Sverige och då har vi jurisdiktion på det. Åtminstone delar av det som odlades i Danmark har skickats till Göteborg, säger Larsson.

Också till Backagänget uppges den vietnamesiska ligan ha levererat. Sedan i början av juni sitter en 28-årig man med kopplingar till det gänget häktad efter att gripits med över 75 kilo cannabis. Det partiet kommer från en ny leverantör.

Göteborgspolisen håller på att slutföra en kartläggning av den stora odlarligans vidareförsäljning till gängen.

- Vi vill belysa konsekvenserna: Hur många barn i Göteborg har kunnat skaffa knark till följd av deras odlingar? Vilka värden har omsatts, säger kommissarie Dan Windt.

I somras var priset för ett helt kilo marijuana mellan 40 000 och 60 000 kronor medan "den unge på gatan" betalade runt 120 kronor för ett gram.

Efter tillslaget mot odlarligan och mot mannen från Backa, som hade en lokal i Tagene, fick polisen signaler om att det uppstod en tillfällig brist på marijuana i Göteborg. Inte mycket tyder dock på att den blivit bestående.

Tullens beslag av marijuana har minskat under senare år. Förra året beslagtogs 349 kilo i hela landet.

Men detta ska inte tolkas som att mängderna som är i omlopp har minskat, påpekar Lars Hansson, tullens nationelle expert på droger. Det är snarare tvärtom:

- Det är mycket inhemsk odling, på många ställen i Sverige, säger han.

- Polisen har ibland sagt att Sverige är självförsörjande på cannabis, men det vi ser är fortfarande en stor införsel. Mycket beställs också via nätet, i mindre kvantiteter, säger Lars Hansson.

Just vietnameser som sluter sig samman i odlarligor är ett välkänt fenomen sedan sju-åtta år.

- De är duktiga affärsmän och odlare. Men det är en sak att odla, en annan att bygga upp kontaktnät och komma ut på marknaden. Och jag tror att de tidigare inte har förstått hur livet fungerar på den svenska landsbygden: bönderna och den svenska allmänheten är nyfikna och slår larm om det dyker upp nya personer i ett avlägset hus.

Men den nu fasttagna ligan tycks ha nått en ny nivå, menar Lars Hansson:

- Det känns absolut nytt att de etablerat kontakt med köpare i gängmiljön. Tidigare har deras ansträngningar stupat på att de inte fått ut produkterna.

DETTA HAR HÄNT

I lördags berättade GP om odlarligan. Hundratals kilo cannabis odlades i sju hus i Sverige och ett i Danmark.

Odlarligan är troligen den största som sprängts i Sverige. Enligt åklagarens försiktiga uppskattning har det i varje hus gått att få ut 30 kilo torkad marijuana per odlingscykel. Och varje ställe har kunnat ge tre skördar per år.