Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Chateaux Luna överträffar förväntan

"Tänk att få sälja ett eget gårdsvin"

Och när fotograf Lasse Edwards och jag kikar in på Chateaux Luna överträffar det våra vildaste förväntningar.

– Vi suckar ikapp; åh, oj, kolla där! Till och med det eternitklädda, lådformade huset med restaurangen ser spanskt ut.

Vinodlare själv - Javier Gonzales Amador är inte precis den tystlåtna typen - så innan vi vet ordet av funderar både Lasse och jag på att bli vinodlare.

– Som i på Falcon Crest - kommer du ihåg den gamla tv-serien? Självklart. Och Lucy Show?

Javier säger att det går att trampa vindruvor med bara fötterna i ett stort kar som på den gamla goda tiden.

– Bakterierna sätter igång jästningsprocessen, fotsvamparna, fast folk kanske inte skulle vilja dricka vinet då.

Men den som vill köpa vinet från Chataux Luna på Systembolaget kammar ändå noll. Inte ens på den egna restaurangen kan gästerna beställa in en flaska till maten.

– Vi har bara avsmakningstillstånd. Det måste vara ett slutet sällskap.

Idéen med att starta en vingård föddes 2010. Alla krögare i Lysekil träffades. Man tappade fler och fler turister men inte till andra orter utan till utländska destinationer. Det var billigare att ha en weekend i Barcelona än en i Lysekil. Man måste vända trenden

Men hur? En vingård kanske?

Javie och hans kompanjon Anette Niklasson hade haft café Luna sedan 2004.

Även om, Javier är från Spanien är han inte uppvuxen på en vingård.

– Jag har många vänner som har vingårdar men jag har aldrig jobbat med det. Min familj är från olivträdlandet.

Men eftersom han ändå var utbildad sommelier - Vinkällarakademin - vinkännare och entreprenör var det lika bra att slå till.

– Vi arrenderade mark av kommunen och gjorde en studie på klimatet för att hitta en druva som skulle passa till området. Det blev Solaris.

Nu har visionen blivit verklighet. Verksamheten växer och frodas på alla sätt och vis. Förra året skördade man 400 plantor som gav 150 liter vin. Nu har man precis arrenderat ny mark och har ett bra samarbete men kommunen.

– Vi gör bara naturviner. Det betyder mycket syra, inget lättdrucket sällskapsvin. Men det passar väldigt bra med räkor och ett stänk av citron.

Och vingården har väckt turisternas nyfikenhet. Det kommer busslaster från när och fjärran. Två till tre visningar i veckan hinner man med.

Javier visar runt. Värmen ligger som ett lock över Dalskog Chateaux Luna. Vi får göra touren; restaurangen, trädgården, ge oss ut bland vinrankorna som står i parad. Javier visar hur de experimenterar med olika metoder att binda druvorna. Om det blir mer eller mindre druvor.

I källaren står vinpressen och cisternerna där vinet ska lagras. Javier korkar upp en egen producerad flaska vin och häller upp så vi kan känna doften torrt, mycket syra, fläder.

– 2014 är en fantastisk årgång. Nästa år planerar vi att göra ett mousserande vin.

Och om vinproducenterna på Chateaux Luna satsade på att producerade mer vin så skulle gemene man kanske till och med köpa vinet på Systembolaget. Men det man mest kämpat för är att få göra som ölbryggerierna.

– Tänk att få sälja ett eget gårdsvin, säger Javier.