Därför facklade Preemraff på fredagseftermiddagen

En svart rökpelare restes från Preems raffinaderi i Lysekil på fredagseftermiddagen. Det skapade reaktioner på sociala medier där boende i närheten undrade vad som pågick. Nu förklarar Preem varför man tvingades fackla.

ANNONS
|

Bilder föreställande en svart rökpelare från Preems raffinaderi publicerades på fredagen på sociala medier. Boende i närheten noterade rökutvecklingen och klagade på högt ljud och lukt som de menade härstammade från facklingen.

– Lukten känner jag faktiskt inte till, säger Stig Nilsson på Preems kommunikationsavdelning och fortsätter:

– När det blir väldigt varmt får vi ett bränngasöverskott. Det måste facklas bort. Det ingår i processen och är faktiskt inte så väldigt ovanligt. Det sker någon gång om året när det är så varmt ute.

Bränngas, som består av vätgas och metan, både bildas i processen när man raffinerar råolja och används för att värma upp ugnar senare i processen. När för mycket gas bildas, som vid varmt väder, är lösningen att fackla, eller elda upp, den.

ANNONS

Föredrar att inte fackla

All petrokemi i raffinaderiet är kopplat till facklor och om Preemraff inte eldade upp överskottet skulle en allvarlig situation kunnat uppstå.

– Då får vi en annan situation där det kan börja brinna. Det måste bort ur processen och då måste vi fackla bort det. Vi har tillstånd för att fackla en viss sammanlagd tid under året.

Stig Nilsson säger att varken Preem som företag eller dess anställda önskar att man skulle behöva fackla.

– Det allra bästa är att raffinaderiet går med jämn process och att vi facklar så lite som möjligt. Det är Preems önskan, och de som jobbar här, att vi ska fackla så lite som möjligt. Vi bränner upp produkter som vi skulle kunna få betalt för. Det är inget vi önskar, säger Stig Nilsson på Preems kommunikationsavdelning.

ANNONS