Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under onsdagen ska kommunstyrelsen ta ställning till om det ska införas ett fiskeförbud eller inte i Lysekils kommun.

Dags för beslut i frågan om fiskeförbud

Förra året gick debattens vågor höga när det gäller fiskeförbudet i norra hamnen i Lysekil. Nu ska frågan om att ändra den lokala ordningsstadgan som gör det möjligt att införa fiskeförbud behandlas politiskt.

– Vi som har utrett ärendet tycker inte det är nödvändigt att införa ett förbud, säger Christian Martins, administrativ chef i Lysekils kommun. Men det är politikerna som har sista ordet i den här frågan.

Den utredning som har gjorts handlar om det ska införas olika regleringar av aktiviteter och skyltning vid kajer och bryggor. Syftet är att skapa en trygg miljö vid kajer, strandpromenader och bryggor i Lysekil.

– Det fanns delade meningar om hur den här frågan ska hanteras bland politiker och de som jobbar inom förvaltningen, säger Christian Martins.

Läs mer: Inför fiskeförbud i norra hamnen i Lysekil

En fråga som granskats närmare är att göra en ändring i den lokala ordningsstadgan för att motverka den problematik som uppstod förra sommaren kring fiskeaktiviteter i exempelvis norra hamnen. Den slutsats som tjänstemännen drar är att en sådan förändring skulle uppfattas som en inskränkning i den enskildes frihet. Dessutom är det oklart om fisket i norra hamnen blir lika störande som förra sommaren.

Det förslag till beslut som ska diskuteras i kommunstyrelsen innebär att samhällsbyggnadsförvaltningen ska ta fram informationsmaterial i syfte att bidrag till bättre ordning vid fiskeaktiviteter i norra hamnen. Men det kan också bli så att ordningsstadgan ändras.

Dessutom kan det bli aktuellt att kalla på polis med hänvisning till ordningslagens bestämmelser om ordning och säkerhet för det allmänna.

Läs mer: Oenighet kring fiskeförbudet i Lysekil - men skyltarna stannar