Åsa Nilsson, Hasse Ekbrand och Kristina von Schenck tror att helgens skaldjursfinal kan bli riktigt bra. Nu hoppas de bara att regnet ska hålla sig borta, om inte flyttas allt in på Hotel Lysekil.
Åsa Nilsson, Hasse Ekbrand och Kristina von Schenck tror att helgens skaldjursfinal kan bli riktigt bra. Nu hoppas de bara att regnet ska hålla sig borta, om inte flyttas allt in på Hotel Lysekil.

Dags för skaldjursfinal i Lysekil

I helgen ska Lysekil förvandlas till en festplats med hårda havsdjur i centrum. Då är det final på tre veckors skaldjursresa.

ANNONS
|

De två senaste helgerna har restaurangerna haft en särskild skaldjursmeny, butikerna har haft öppet extra länge, och besökare utifrån har kunnat boka paket där boende och skaldjursmiddag ingår. Konceptet gäller även den här helgen. Men när skaldjursresan går från resa till fest händer också betydligt mer än så.

– På lördag mellan elva och fem kommer det vara fullt av aktiviteter, särskilt på torget. Nyligen blev det till exempel klart att vi får hit sju matbloggare från hela Sverige som ska tävla i två lag och laga godaste rätten. Berättarhörnan känns också väldigt kul, säger Åsa Nilsson, delägare i Strandflickorna och en av dem som arbetat mest med skaldjursresan.

ANNONS

I berättarhörnan kommer författaren och journalisten Terje Fredh berätta om fiske och sjöfart förr i världen, och Sylve Robertsson om dåtidens hummerfiske. Dessutom ska marinbiologen Andreas Sundelöf prata hummerforskning. På torget kommer det också säljas nyfångade ostron, krabbor, humrar och kräftor, och annan närproducerad mat.

Den som vill se sig om i Lysekil kan också delta i stadsvandring och tipspromenad. Och den som vill ut på havet kan följa med på hummerfiske, ostronsafari eller på skärgårdstur.

– Det här är verkligen ett bra exempel på samverkan. För kommunens del var det självklart att vara med när så många företag, restauranger och handeln gör något sådant här tillsammans, säger Kristina von Schenck, näringslivssamordnare.

ANNONS