Demonstranter krävde skattehöjning

Flera hundra invånare som demonstrerade mot nedskärningar i skolan fick beskedet de efterfrågat: mer skattepengar till bildningsnämnden.

ANNONS
|

Mörkret sänkte sig över ett höstruskigt Lysekil, men invånarna slöt upp för att protestera mot nedskärningar i skola och barnomsorg.

Plakaten skrek ut budskap som "Höj skatten och sanera ekonomin", "Rädda småskolorna" och "Barnen går inte i repris, det gör bara gamla politiker".

Anders Wockatz, som engagerat sig för att rädda Bergs skola, höll i megafonen:

– Vi vill att politikerna ska vara mer ute i debatten i de sociala medierna och inte gömma sig.

Men ingen kunde anklaga politikerna för att gömma sig under torsdagskvällen, då de flesta partierna var representerade utanför kommunhuset för att lyssna till invånarna.

Kent Olsson (M), ordförande i bildningsnämnden var bland dem som tog till orda.

ANNONS

– Jag är imponerad, sade han om antalet demonstranter.

– Det visar vilket engagemang som finns i den här frågan.

Han berättade sedan att till och med de skatteskygga moderaterna valt att yrka på en skattehöjning med 20 öre redan vid kommunfullmäktige som började sitt sammanträde en timme senare.

Anders Wockatz uppmanade demonstranterna att fortsätta sitt engagemang.

– Kom ihåg det här och låt det brinna i er - det är val nästa år, sade han.

– Sätt er in i frågorna och vad partierna tycker.

Besparingar på förskolepersonal, neddragning inom musikskolan, neddragning på elevassistenter, neddragning elevhälsan, reducering av maxtaxa inom barnomsorg, pedagogisk omsorg (dagmammor) förs över i förskoleverksamheten, nedläggningen av Bergs och Bro skolor.

ANNONS