Lysekilsbanan är hotad – Arbetsgruppen för Bohusbanan protesterar.
Lysekilsbanan är hotad – Arbetsgruppen för Bohusbanan protesterar.

Demonstration idag för Lysekilsbanan

Idag är en ödesdag för Lysekilsbanan. I eftermiddag blir det demonstration.

ANNONS
|

Idag träffar representanter från Lysekils kommun och regionen Trafikverket för att diskutera förslaget att lägga ner Lysekilsbanan.

Järnvägsförespråkare passar på att genomföra en demonstration på räls under eftermiddagen.

Politiker och tjänstemän diskuterar banans nedläggning i Vänersborg under måndagen.

I eftermiddag avgår ett tåg från Uddevalla klockan 14.50, stannar i Munkedal omkring 15.45 och anländer i Lysekil omkring klockan 16.45. Tåget går även tillbaka någon dryg timme senare.

– Vi hoppas att många vill åka med oss eller möta upp för att demonstrera mot nedläggning av banan, säger Göran Sandström från Arbetsgruppen för Bohusbanan.

– Då vi upplevt att alla politiska partier i Lysekil tycker att järnvägen till och från Lysekil är viktig räknar vi med en bred uppslutning kring frågan.

ANNONS

Samtliga riksdagsledamöter på Bohusbänken har bjudits in, liksom representanter för näringslivet.

En paneldebatt eller presentation om infrastruktur, transporter och hur detta påverkar så väl våra närsamhällen som regionen kommer att hållas när tåget anländer till Lysekil.

– Vår förhoppning är att det blir en stor uppslutning som kan leda till någon form av gemensam förklaring om vårt gemensamma behov av ett fortsatt underhåll av Lysekilsbanan och andra hotade banor i Västra Götaland, säger Göran Sandström.

Under dagen har regionpolitiker reagerat mot Trafikverkets planer och skickat ut ett pressmeddelande.

- När det gäller Lysekilsbanan är Trafikverket medvetna om att vi tillsammans med kommunen har idéer om både malmtransporter och utveckling av området vid Lyse, vilket förutsätter en fungerande järnväg, menar Leif Blomqvist.

- De här mindre järnvägarna är viktiga i de ansträngningar som region, kommuner och näringsliv gör för att skapa fler jobb och ökad hållbarhet i Västra Götaland, konstaterar Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden. Vi ifrågasätter om det är rimligt att hantera så viktiga frågor med den snäva tidplan och bristfälliga dialog som Trafikverket redovisar.

Bohusläningen kommer att rapportera från demonstrationen.

ANNONS