Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prover som tagits visar att det var en europeisk stör som påträffades i södra hamnen i Lysekil i mars i år.

Det var en europeisk stör som hittades i Lysekil

Det var en europeisk stör som påträffades i södra hamnen i Lysekil den 20 mars. Det visar prover som tagits av Göteborgs naturhistoriska museum. Den här arten har bara påträffats i svenska vatten vid ett tillfälle.

– Den här arten är en extrem sällsynt gäst i våra vatten med endast ett säkerställt fynd som gjorts tidigare, säger Kennet Lundin, marinbiolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Det var skepparen Anders Karlsson och matrosen Peter Lundberg på färjan Carl Wilhelmsson som upptäckte den 90 centimeter långa stören i södra hamnen den 20 mars. Personal från Lovéns centrum Kristineberg kontaktades för att ta hand om fisken som sedan hamnade hos Helen Sköld, akvariechef på Havets hus.

– Jag lade in fisken i frysen i väntan på att det skulle göras analyser, säger hon.

Ny är analyserna som gjorts klara och det visar sig att det handlar om europeisk stör. Arten är i stort sett utrotad och känd från Sverige genom ett fynd tidigare från 1991 då ett exemplar fångades väster om Kummelbank utanför Göteborg.

Efter fyndet i Lysekil togs vävnadsprover av forskningsingenjören Anna Ansebo vid Gothenburg Global Biodiversity Centre. Analysen av DNA-sekvenserna gjordes av forskaren Svante Martinsson vid Göteborgs universitet och resultatet pekar på att det handlar om europeisk stör.

– Vi vet inte riktigt var stören kommer ifrån eftersom den flöt i hamnen, säger Kennet Lundin. Den var i gott skick vilket tyder på att den tagits någonstans i angränsande havsområde.

Europeisk stör kan bli fyra meter lång och påminner om en krokodil men är helt ofarlig för människan.