Mark- och miljööverdomstolen har fattat beslut om olika miljöorganisationers överklagan om Preemraffutbyggnad.
Mark- och miljööverdomstolen har fattat beslut om olika miljöorganisationers överklagan om Preemraffutbyggnad. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Domstol ger fritt fram för Preemraff – överklagan avslås

Preemraffs planerade ombyggnad går allt närmare att bli verklighet. Detta efter beslut i Mark- och miljööverdomstolen, vilket P4 Väst var först med att rapportera.

ANNONS
|

Tidigare i somras beviljade Mark- och miljödomstolen i Vänersborg en planerad ombyggnationen av raffinaderiet i Lysekil. Preem vill göra om den så kallade Synsat-anläggningen för att kunna producera diesel baserad på förnybar råvara.

Redan i våras beviljades Preem ett lån på tre miljard under sju år av det statliga bolaget Svensk exportkredit för satsningen på den nya anläggningen som är tänkt att tas i bruk under 2024.

I juli överklagades dock domstolens beslut av Greenpeace, Jordens Vänner Sverige och Föreningen skydda skogen, som bland annat ville att ansökan om ombyggnation skulle avslås och att Preemraffs miljötillstånd skulle omprövas.

ANNONS

Nu har Mark- och Miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt fattat beslut om överklagan, och helt enkelt bestämt sig för att inte ens bevilja de olika miljöorganisationerna prövningstillstånd. ”Mark- och miljööverdomstolen har gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd i detta fall”, skriver domstolen i avgörandet. Därmed står det tidigare beslutet om beviljad ombyggnad av Preemraff fast.

Mark- och miljööverdomstolens beslutat kan överklagas till högsta domstolen.

LÄS MER:Miljöorganisationer överklagar ombyggnationen av Preemraff Lysekil

LÄS MER:Klart: Preem får tillstånd för ombyggnad i Lysekil

LÄS MER:Preemraff får låna tre miljarder av staten – ska bygga om anläggningen i Lysekil

ANNONS