Mark och miljödomstolen upphäver detaljplanen för en friskvårdsanläggning på Skaftö. Bild: Bornstein-Lyckefors Arkitekter AB
Mark och miljödomstolen upphäver detaljplanen för en friskvårdsanläggning på Skaftö. Bild: Bornstein-Lyckefors Arkitekter AB

Domstol stoppar planer på friskvårdsanläggning

Planerna på en spa-anläggning i Stockevik är stoppade. Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för området, vilket troligen stjälper miljardsatsningen.

ANNONS
|

– Det är en vinst för framtiden. Rätt förvaltat vinner hela Skaftö på detta, säger miljöpartisten Inge Löfgren, som kämpat hårt mot planerna.

Mark- och miljödomstolen har beslutat riva upp den detaljplan som antogs av kommunfullmäktige i Lysekil förra året. Beslutet överklagades från flera håll och har efter flera turer avgjorts i domstolen som menar att det handlar om ett orört naturområde, vackert beläget ett fåtal hundra meter från havet. Planområdets areal uppgår till drygt elva hektar. En anläggning i den här storleken anses, enligt domstolen, ha en bestående negativ inverkan på framför allt naturvärdena i området. Mark- och miljödomstolen anser att skäl som arbetstillfällen inte uppväger den skada som anläggningen skulle göra på områdets natur- och kulturvärden.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Snart får Sturebadet bygga spa på Skaftö

– Det känns mycket bra idag, säger Inge Löfgren. Det här betyder att värdefulla områden sparas för framtiden även i andra områden. Hade man låtit den här anläggningen byggas hade det betytt att fler liknande ingrepp kunnat göras i naturen.

Inge Löfgren säger att kommunen lagt ut stora pengar genom åren på att utreda och planlägga för satsningen, där Göteborgsföretaget Skaftöbo är exploatör för anläggningen som Stockholmsföretaget Sturebadet skulle driva. Syftet med den detaljplan som tagits fram och som prövas i olika rättsliga instanser är att skapa en friskvårdsanläggning med hotellboende och annexbyggnader för rekreation och turism på Skaftö.

Det krävs prövningstillstånd för att ärendet ska tas upp i Mark- och miljööverdomstolen.

LÄS OCKSÅ: Detaljplan överklagas till miljödomstol

Planerna på att bygga en friskvårdsanläggning på Skaftö presenterades för första gången 2007. Syftet med den detaljplan som tagits fram och som prövas i olika rättsliga instanser är att skapa en friskvårdsanläggning med hotellboende och annexbyggnader för rekreation och turism på Skaftö.

Bohusläningen har sökt kommunledningen utan framgång.

ANNONS