Domstolen ger tummen upp för Preemutbyggnad

Domstolen säger ja till Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Det meddelade Mark- och miljööverdomstolen på måndagen. Nu är det upp till regeringen att ta det slutliga beslutet.

ANNONS
|

På måndagen gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus för utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Domstolen har bedömt att nyckelfrågan, den om ökade koldioxidutsläpp, inte kan regleras i miljötillståndet.

– Frågan har varit om man kan tillämpa stoppregeln, det vill säga om verksamheten är så farlig att den oavsett försiktighetsmått behöver stoppas. Men EU:s utsläppshandelssystem reglerar det här. Klimatlagen är inte tillämplig i det här fallet, säger hovrättslagmannen Claes-Göran Sundberg.

Claes-Göran Sundberg, lagman i mark- och miljööverdomstolen, lämnar beskedet om Mark- och miljööverdomstolens beslut om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil.
Claes-Göran Sundberg, lagman i mark- och miljööverdomstolen, lämnar beskedet om Mark- och miljööverdomstolens beslut om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil. Bild: Henrik Montgomery/TT

Inte heller övriga frågor som överklaganden tagit upp, däribland utsläpp till vatten och påverkan av intilliggande naturvärden, är skäl nog för att domstolen ska stoppa utbyggnaden.

– Med de försiktighetsmått som vidtas anser vi att det är möjligt att tillåta verksamheten, säger Sundberg.

ANNONS

Under domstolsförhandlingarna i mars diskuterades även att tidsbegränsa miljötillståndet. Vilket hade inneburit att Preem varit tvungna att söka ett nytt tillstånd efter en viss period. Men enligt domstolens bedömning bör det inte finnas någon tidsbegränsning.

”Väldigt olyckligt yttrande”

Inge Löfgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil och Munkedal, tog emot beskedet med bestörtning.

– Det är ett väldigt olyckligt yttrande av miljööverdomstolen. Vi hade förväntat oss betydligt mer förståelse ur miljösynpunkt. Det är ändå så att vi står inför en snabb klimatförändring och domstolen tar inte till sig detta, säger han.

Inge Löfgren, ordförande Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal.
Inge Löfgren, ordförande Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal. Bild: Stefan Berg

Även om EU:s handel med utsläppsrätter väger tungt, menar Löfgren att det finns utrymme i den svenska lagen att säga nej.

– Det står i portalparagrafen att man ska ta hänsyn till kommande och nuvarande generationers hälsa och natur, och det gör man inte här, säger Inge Löfgren.

Från Preems sida är man försiktigt positiva till det yttrande som kom från domstolen under måndagen.

– Det känns glädjande att domstolen gett ett positivt besked och att de verkar ha lyssnat på argumenten. Men med det sagt är det här en del av processen och nu ser vi fram emot en fortsatt konstruktiv dialog med politikerna, säger bolagets presschef Dani Backteg.

Hur arbetar Preem vidare nu när frågan landar på en politisk nivå?

ANNONS

– Nästa steg är att gå till regeringen och vi ser fram emot att kunna ha en sansad och positiv dialog under den fortsatta politiska processen.

För tidigt för att veta när regeringen ger besked

I augusti 2019 meddelade regeringen att den tar över prövningen av Preemraffs miljötillstånd. Frågan ligger därför nu på regeringens bord, och Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, Jessica Rosencrantz, räknar med att tillståndet beviljas.

– Allt annat vore dåligt, både för det globala klimatet och för svensk ekonomi och svenska jobb, och det vore brist på respekt för domstolarnas oberoende. Vi tror att det i grund och botten är bättre att produktionen sker i Sverige än i länder där man har sämre miljö- och klimatkrav, säger hon.

Däremot, menar hon, borde regeringen aldrig lagt sig i frågan efter att dom redan fallit i första instans.

– Vår bedömning är att det här beslutet borde tas av en oberoende domstol utifrån de regelverk och den lagstiftning som finns. Vår huvudinvändning är att regeringen politiserar frågan, säger Jessica Rosencrantz.

Regeringen ska nu överlägga innan den tar det slutliga beslutet. I ett skriftligt uttalande säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att regeringens handläggning, efter att domstolen lämnat sitt yttrande, nu kan inledas.

”I och med att domstolen nu överlämnar ärendet till regeringen kommer regeringen att inleda sin handläggning av ärendet för att fatta beslut om verksamheten kan tillåtas.”

ANNONS

Det är ännu för tidigt att säga något om när ett besked kan komma, meddelar ministerns presskontakt via sms.

ANNONS