Den dråpdömde kvinnan från Lysekil anmäler häktet i Göteborg till Justitieombudsmannen.
Den dråpdömde kvinnan från Lysekil anmäler häktet i Göteborg till Justitieombudsmannen. Bild: Anders Hofgren

Dråpdömd Lysekilskvinna JO-anmäler häktet

Häktet gav ingen mat eller vatten på tolv timmar. Det hävdar den äldre kvinna som dömdes för att ha dödat sin make i Lysekil i april. Hon JO-anmäler nu häktet.

ANNONS
|

Den äldre kvinna som i november dömdes till fyra års fängelse för att ha dödat sin make JO-anmäler nu häktet. I anmälan skriver hon att hon, i slutet av oktober, inte fick mat och vatten under tolv timmar – och att hon lika länge tvingades ligga i en urindränkt säng.

– Jag kan faktiskt inte kommentera det här eftersom jag inte tagit del av de handlingarna, säger Malin Sparrström, häkteschef på häktet i Göteborg.

Sparrström förklarar att häktet, i fall där JO-anmälningar skrivits, utreder omständigheterna.

– Sedan kan jag inte uttala mig innan det är paketerat och färdigt och vi lämnar det till JO i februari, säger hon.

ANNONS

Grundläggande vara noggrann

Generellt sköter den häktade personen sin hygien på egen hand. Men vid inskrivningen tar man reda på om den intagna behöver någon hjälp av häktets sjukvårdspersonal.

– Det kan ju vara att man är sjuk på olika sätt. Dels utifrån att man har någon sjukdom, eller att man har varit med om någon olycka. Vi tittar på varje persons förutsättningar och framkommer det där att man har något särskilt behov då kopplar vi på sjukvården, säger Malin Sparrström.

Annars serverar häktet frukost, lunch och middag, och försöker vara uppmärksamma på att de intagna äter.

– Det är grundläggande att man är noggrann med sådana basala saker som att äta och sova, säger häkteschef Malin Sparrström.

ANNONS