Färgstänket från Frihems varv känns som små prickar, enligt Reinhold Färg, bosatt på Rönnvägen i Lysekil.
Färgstänket från Frihems varv känns som små prickar, enligt Reinhold Färg, bosatt på Rönnvägen i Lysekil.

Drabbade av färgskvätt - nu får de hjälp

För några veckor sedan fick ett antal bilar och fastigheter i Lysekil färgstänk i samband med att en färja vid Fridhems varv målades om. Färgpartiklarna spreds vidare mot bostäderna med vinden. Just nu håller bilarna på att åtgärdas. Allt är inte klart när det gäller fastigheterna.

ANNONS
|

– Det som hänt nu är att situationen är på väg att lösa sig, säger Bertil Schröder, som företräder en av bostadsrättsföreningarna i området. Våra bilförsäkringar går in och tar kostnaderna för att fixa till bilarna. Det är också så att Länsförsäkringar ska stå för självrisken. Däremot återstår en del saker när det gäller att ordna när det gäller skadorna på fastigheter.

31 bilar och 26 fastigheter som ligger nära Fridhems varv har skadats.

– Det är flera bekanta som lämnat in sina bilar för rengöring, säger Reinhold Färg, bosatt på Rönnvägen i Lysekil. I vårt kvarter handlar det om ett 30-tal bilägare som fått skador på sina bilar.

ANNONS

Enligt Reinhold Färg är prickarna som hamnat på bilarna och fastigheterna små. Men man känner dem med handen.

– På måndag ska jag lämna in min bil till ett företag i Lysekil, säger han. Jag har pratat med grannar som fått sina bilar åtgärdade och de är mycket nöjda. Det går tydligen till så att man först tar på någon form av lera på bilen som sedan dras bort. Slutligen fixas lacken till.

De drabbade bostadsrättsföreningarna har träffat företrädare från det bolag som målade färjan vid Fridhems varv. Det som hänt nu är att Länsförsäkringar i Halland tagit över ärendet.

– Jag har fått ett brev från det här försäkringsbolaget där det står att vi har rätt till ersättning enligt gällande regler som betalas ut vid den här typen av skador. Men de vill först att vi först fotograferar skadorna och tar fram ett förslag på vad det kostar att fixa till fastigheterna.

Reinhold Färg har också skickat en skrivelse till Miljö och byggnadsförvaltningen som ligger i Sotenäs kommun om det inträffade.

Han tycker att incidenten borde undersökas mer ingående, bland annat när det gäller utsläpp av olika typer av färg och lösningsmedel.

ANNONS