Dragkamp kring fiskeförbud i Lysekil

Det kommer att bli ett extra kommunstyrelsemöte om fiskeförbudet i Norra hamnen i Lysekil. Frågan är bara när.

ANNONS
|

Fiskeriförbudet i Lysekil är en fråga som engagerar invånarna i Lysekil. Frågan är nu om det införda förbudet gäller eller inte. Det ska ett extrainsatt kommunstyrelsemöte nu reda ut.

– Jag har pratat med kommunchefen. Tjänstemännen ska ta fram underlag till ett antal frågor vad som gäller vid skyltning. Det är oklart om vi har gjort rätt eller fel. Så fort jag har underlaget kommer vi att kalla till ett extra KS, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S)

Det var i juni som Jan-Olof Johansson på delegation beslutade om det kommunala fiskeförbudet i Norra hamnen I Lysekil. Protesterna lät inte vänta på sig. Men kommunalrådet ansåg att olycksrisken var för stor för att låta bli.

ANNONS

– Jag var tvungen att ta ett brådstörtat beslut inför turistsäsongen. Man är väldigt nära inpå badare och båtfolk, säger Johansson.

Beslutet att sätta upp förbudsskyltar i Norra hamnen byggde på en tjänsteskrivelse. Men det är inte tillräckligt.

– Man hade upptäckt att kommunens personal inte kunde sätta upp förbudsskyltar. Det finns en speciell lag. Jag måste ta det på delegation.

Men Ronald Rombrant (LP) och Miljöpartiet anser att det är ett förhastat beslut. Man vill att ett nytt beslut fattas i kommunstyrelsen där alla skyltar som förbjuder fiske, badning, solning, cykling och grillning ska tas bort.

– Det finns inte något stöd i kommunallagen för att kommunalrådet ska kunna ta ett sådant här beslut på delegation. Om fiskeförbud ska införas så ska det klubbas i kommunfullmäktige och införas i den lokala ordningsstadgan, säger Rombrant.

LP och M vill ha ett extra KS på onsdag men det är helt omöjligt i semestertider enligt kommunalrådet.

– Först måste vi ha ett underlag som vi kan diskutera. Jag begär inte en fullständig utredning av tjänstemännen.

Hur snabbt kan de bli?

– Jag vet inte vad det står i kommunallagen om hur snabbt det måste hållas men så snabbt som möjligt. Nästa ordinarie kommunstyrelse är i slutet av augusti

ANNONS

Vad är det som gäller nu? Är det förbjudet att fiska i norra hamnen?

– Vår uppfattning är att de gäller men vi kan inte skicka polisen på de som fiskar. Det finns ett kommunalt förbud och de som arbetar där ska informera om förbudet och om alternativa platser att fiska.

Men det finns inga repressalier som kan ges. Man kan inte bli polisanmäld.

ANNONS