Forskningsfartyget Svea skulle anlänt till Lysekil redan i slutet av maj, men resan till nya hemmahamnen har i flera omgångar försenats. Senast fick fartyget bogseras tillbaka till hamnen i spanska Vigo efter att det uppstått rökutveckling från motorrummet.
Innan dess upptäcktes brister i bygget, som att den fembladiga ubåtsliknande propellern gav ifrån sig ett sjungande ljud. Oönskat på ett fartyg som ska låta så lite som möjligt.
– Nu har vi gjort tester i Spanien som har gått bra och ska även göra tester i Norge för att mäta att det verkligen är tyst, säger Lasse Thorell, chef för fartygsenheten på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som tillsammans med SMHI kommer använda fartyget.
"Ska inte behöva skjuta på expedition"
På måndagen började färden till den nya hemmahamnen i Lysekil. Sedan väntar utbildning och ytterligare kalibrering innan Svea är redo att användas i forskningssyfte, berättar Thorell.
– Det fanns lite luft i planeringen så att vi var redo att ta emot en försening. Men vi tror ändå att vi ska klara att köra igång precis som planerat. Vi ska inte behöva skjuta på någon expedition, säger han.
Första expeditionen blir en fiskeundersökning av SLU innan man lämnar över fartyget till SMHI.
– Vi har tänkt att vi ska få in flera att använda Svea. 2019 blir det bara SLU och SMHI, men till våren har vi tänkt få lite andra besättningar, säger Lasse Thorell.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.