Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fartyget har blivit försenat vid upprepade tillfällen. Bild: Johan Thorburn

Efter haveriet till havs – mångmiljonbygget på väg hem

Rökutveckling från motorrummet stoppade färden till Lysekil senast. Två månader efter att hon var menad att lägga till i Lysekil är det 455 miljoner kronor dyra forskningsfartyget Svea äntligen på väg hem. Hon väntas lägga till redan på lördag.

Forskningsfartyget Svea skulle anlänt till Lysekil redan i slutet av maj, men resan till nya hemmahamnen har i flera omgångar försenats. Senast fick fartyget bogseras tillbaka till hamnen i spanska Vigo efter att det uppstått rökutveckling från motorrummet.

Innan dess upptäcktes brister i bygget, som att den fembladiga ubåtsliknande propellern gav ifrån sig ett sjungande ljud. Oönskat på ett fartyg som ska låta så lite som möjligt.

– Nu har vi gjort tester i Spanien som har gått bra och ska även göra tester i Norge för att mäta att det verkligen är tyst, säger Lasse Thorell, chef för fartygsenheten på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som tillsammans med SMHI kommer använda fartyget.

"Ska inte behöva skjuta på expedition"

På måndagen började färden till den nya hemmahamnen i Lysekil. Sedan väntar utbildning och ytterligare kalibrering innan Svea är redo att användas i forskningssyfte, berättar Thorell.

– Det fanns lite luft i planeringen så att vi var redo att ta emot en försening. Men vi tror ändå att vi ska klara att köra igång precis som planerat. Vi ska inte behöva skjuta på någon expedition, säger han.

Första expeditionen blir en fiskeundersökning av SLU innan man lämnar över fartyget till SMHI.

– Vi har tänkt att vi ska få in flera att använda Svea. 2019 blir det bara SLU och SMHI, men till våren har vi tänkt få lite andra besättningar, säger Lasse Thorell.