Efter larm om sextrakasserier - jobbar kvar med kommunen

Trots anmälningar om att konsulten sextrakasserat personal jobbar han kvar med frågor som rör kommunen. Istället har rutiner upprättats där möten med mannen ska hållas på ett speciellt sätt.

ANNONS
|

Efter att arbetsledningen fick höra att en inhyrd konsult sextrakasserat kommunens anställda upprättades rutiner.

I ett dokument som har skickats ut till personal på Lysekils kommun framgår det att rutinerna har tagits fram för att personal ska kunna känna sig trygga om de har möten med personen som i dag jobbar för ett av kommunens dotterbolag.

I dokumentet som Bohusläningen tagit del av framgår det att bokning av möten med personen ska göras genom dennes chef.

"När möten hålls ska detta ske i någon lokal på ** eller på neutral plats utanför kommunhuset. Det ska alltid finnas två personer med från Lysekils kommun och två från **. "

ANNONS

"Försvårar arbetet"

– Det försvårar ju vårt arbete, det bromsar och går ut över verksamheten. Dessutom blir det ju dyrt när flera personer måste vara med på möten, säger personal som Bohusläningen pratat med.

– De har ansvar gentemot oss som är deras anställda och kommuninvånarna. Det är bättre att använda pengarna på rätt sätt, säger en annan.

Konsulten tycker själv att han blivit oskyldigt och orättvist anklagad för trakasserier.

– Jag har ingen aning om vart det kommer ifrån. Det slog ner som en blixt. Jag har aldrig varit med om något liknande och tycker att det är mobbning, säger han.

Att det upprättats rutiner för att personal ska kunna känna sig trygga med honom säger han att han inte känner till.

– Jag har inte med de här personerna att göra i det dagliga arbetet längre.

Pådotterbolag

Kommunchefen Leif Schöndell tycker att rutinerna som upprättats är tillräckliga.

– Vi har gjort det här för att vår personal ska kunna känna sig trygg. Jag är nöjd med att vi gjort allt vad som skulle göras när vi fick kännedom om sexuella trakasserier.

Men varför jobbar han kvar? – Förut var han inhyrd hos oss. Nu är han konsult för ett dotterbolag. Det var ett val som ** gjorde (dotterbolaget red. anmärkning) för att klara sin verksamhet. Vi har gjort det som ankom vår personal.

ANNONS

Men kan inte du som kommunchef ansvara för att han inte jobbar kvar med kommunen? – Det fungerar inte så. Det är kommunens dotterbolag och de får lösa situationen på bästa sätt. Jag styr inte över dem, säger Leif Schöndell.

Handlar det om att ni inte tror på att det faktiskt inte förekommer sexuella trakasserier? – Nej, absolut inte. Vi har trott på att om någon upplever det så så är det så. Därför har vi agerat på bästa sätt och i dialog med de fackliga organisationerna. Jag är helt trygg med hur vi har agerat, säger kommunchefen.

Slutar i sommar

Dotterbolaget och kommunen jobbar med varandra i vissa frågor. På dotterbolaget säger vd:n att de inte hade kännedom om anmälningarna om sexuella trakasserierna när konsulten började hyras in för projekt hos dem.

– Jag var medveten om att det fanns ett personalärende men inte att det var av den karaktären som framkommit nu.

Men jobbar inte dotterbolaget och kommunen så nära ihop att du borde ha fått reda på det? – Vi delar inte all information om personalärenden. Jag anser att det är hans dåvarande uppdragsgivare som ska vidta åtgärder, säger vd:n

Nu när du vet då, hade du tagit in honom då? – Om jag fått informationen hade vi haft diskussionen kring den frågan då. Men det här ärendet är jag så lite involverad i så jag kan inte säga mer om det nu.

ANNONS

Men hur ser du på att din egen personal jobbar med honom? – Vi har inte noterat några indikationer som visar att det förekommit något mot dem, säger vd:n och påpekar att konsulten avslutar sitt uppdrag om ett par veckor.

Vd:n menar att det inte kommer bli någon fråga om fortsatta uppdrag eftersom det inte finns något projekt för honom att jobba med. Arbetsuppgifterna finns helt enkelt inte då. Fram till dess att konsulten uppdrag tar slut i sommar gäller rutinerna om kommunens personal ska ha kontakt med honom.

Att det skulle vara någon skillnad på att konsulten jobbar för kommunen eller för kommunens dotterbolag tycker inte personal som Bohusläningen pratat med.

– I alla andra fall ses ju dotterbolaget som en del av kommunen. Det känns som att vi anställda inte är värd något som personal, säger en person till Bohusläningen.

ANNONS