Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Efter Seabased konkursbesked – nytt bolag tar över vågparken

Seabased Industry AB ansökte om konkurs under torsdagseftermiddagen. Några timmar dessförinnan löstes frågan om ett borgensåtagande för att återställa vågkraftsparken utanför Smögen.

Det nystartade bolaget Sotenäs Marinpark AB ansvarar nu för området utanför Smögen. Energibolaget Fortum går in som borgenär för att området ska återställas.

– Vi har hjälpt till att ta fram en lösning som innebär att de planer som finns på forskning och utveckling kan leva vidare, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum.

Det var på torsdagen som länsstyrelsen godkände det framtagna förslaget på borgensåtagande. Avtalet innebär att Sotenäs Marin Park AB är ny ägare och verksamhetsutövare av vågkraftsparken och den elledning som lagts på havets botten och som kopplats in på Fortums nät i Kungshamn.

– Vi har tidigare ägt nätanslutningen som går ut till vågkraftsparken. Den här kabeln har ett värde som innebär att det är möjligt att få fram pengar för att återställa området utanför Smögen, säger Per-Oscar Hedman.

Sotenäs Marin Park är i praktiken ett dotterbolag till Seabased Industry som begärdes i konkurs under torsdagen.

– Den här lösningen innebär att Sotenäs Marin Park AB har ett värde som gör bolaget intressant vid en framtida försäljning.

"Stämningen var dämpad"

Området får enligt nuvarande vattendom användas för forskning och utveckling fram till 2030.

Ansökan om konkurs lämnades in till Uddevalla tingsrätt under torsdagen. Orsaken är att Seabased Industri AB inte klarat av att betala bolagets skulder. Ansökan är undertecknad av Seabaseds vd, Øivind Magnussen, Gunn Ovesen, styrelseordförande och Sigmund Ellingbø, ekonomiansvarig.

Ombudsman Lennart Pettersson från IF Metall var på plats på företaget på fredagen. Han säger att konkursbeskedet kom som en chock för de anställda.

– Stämningen var dämpad och det har kommit mycket frågor. Enligt konkursförvaltaren Paula Save ska lönegarantin träda in och vi har fått bra ekonomisk information. Som tur är tycks det inte finnas så mycket sparande i komp och övertid så den ekonomiska smällen inte blir så stor, säger han.

"Lönerna har betalats ut i tid"

Lennart Persson uppger att han inte fått någon indikation på att en konkurs varit nära förestående.

– Lönerna har betalats ut i tid, likaså har man redovisat fackföreningssiffrorna. Så det här kom som en kalldusch, säger Lennart Pettersson.

Metall har nio medlemmar på Seabased, övriga är anslutna till Sveriges Ingenjörer och Unionen. Nästa fredag ska Arbetsförmedlingen träffa de berörda.

Konkursförvaltaren Paula Save från Advokatbyrån Hammar var också på plats under fredagen.

– Jag kan inte säga någonting om bolagets ekonomiska ställning. Prio ett är att få fram ett underlag till länsstyrelsen så att det kan komma ett snabbt beslut om lönegarantin. I dag har jag suttit med bolagets vd för att gå igenom vilka tillgångar som finns. Utrustningen är ju speciell, säger hon.

"Hoppas att vi hittar någon ny verksamhet"

Det är Norra Hamnstranden AB äger fastigheten där Seabased tillverkat vågkraftverk i ett antal år. Arkitekt Per Mangelus, som står bakom flera större satsningar i Lysekil, letar nu efter någon annan verksamhet som är intresserade av de tomma lokalerna.

– Jag hoppas att vi hittar någon ny verksamhet som är bra för Lysekil, säger han, och tillägger:

– Jag har satsat en hel del på att hjälpa Seabased ekonomiskt under årens lopp. Det här innebär att vi förlorar en hel del pengar. Det är nu konkursförvaltarens ansvar att driva verksamheten vidare och se om det finns några tillgångar att sälja ut.

Även Sotenäs kommun påverkas av Seabased-konkursen. Utanför kusten ligger nämligen ett 40-tal vågkraftverk på havsbotten.

– En eventuell röjning av botten är dock inget som ska ligga kommunens skattebetalare till last, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) i en kommentar.