Det blev aldrig fler än 40-talet vågkraftverk innan Seabased gick i konkurs.
Det blev aldrig fler än 40-talet vågkraftverk innan Seabased gick i konkurs. Bild: Lasse Edwartz

En intressent ute efter Seabaseds vågkraftverk

Snart har ett år gått sedan vågkraftsbolaget Seabased begärdes i konkurs. Ännu ligger vågkraftverken kvar på havsbotten och förhandlingar pågår med en intressent. Men konkursförvaltaren har inga svar på vad som händer om ingen försäljning blir av.

ANNONS
|

Den 16 januari kom beskedet att Sebased Industries begärdes i konkurs. Bolaget hade inte klarat av att betala det skuldberg som tornat upp sig, enligt bouppteckningen fanns skulder på totalt 55 miljoner kronor. Detta samtidigt som tillgångarna i bolaget beräknades till omkring 900 000 kronor.

Det 40-tal vågkraftverk som placerats ut av Seabased ligger dock kvar på havets botten, nästan ett år efter att bolaget begärts i konkurs. Och konkursförvaltaren, advokat Paula Save, kan ännu inte ge något besked om framtiden för vågkraftsparken.

– Vi har inte gett upp än, vi försöker sälja dotterbolaget där parken ligger, säger Paula Save och bekräftar att det fortfarande förs diskussioner med en intressent.

ANNONS

– Det är en vågkraftspark som ligger i havet, det är klart att det inte är något som gemene man köper. Den som ska köpa detta behöver ju göra utredningar för egen del, fortsätter hon.

Paula Save vill inte berätta vem intressenten är eller om det är ett svenskt eller utländskt bolag. Hon säger också att det är svårt att avgöra hur mycket pengar Seabaseds vågkraftspark kan dra in till konkursboet.

– Marknadsvärdet är ju det som marknaden vill betala.

"Det får vi fundera på då"

Någon tidsfrist vill konkursförvaltaren inte säga att hon har, däremot hoppas hon ha ett besked om parkens framtid under nästa års "första månader".

– Då hoppas jag att vi antingen kan konstatera att vi inte kan sälja dotterbolaget eller att vi gör det.

Vad händer om ni inte lyckas sälja parken?

– Vi får se. Vi är inte där ännu, utan det får vi fundera på då i så fall.

Satsningen på att skapa en vågkraftspark utanför Smögen inleddes 2010. Vågkraftverken tillverkades i Lysekil. Det dröjde dock till 2016 innan det producerades el, mellan 21 och 28 januari, sedan blåste det upp till storm och bojarna slet sig.

Ett nytt försök gjordes i augusti samma år. Ett aggregat kopplades då till en mindre boj. Det fungerade tills i början av oktober då nya problem uppstod. Efter det var inget vågkraftverk i drift och i början av 2019 begärdes bolaget i konkurs.

ANNONS
ANNONS