Socialnämndens vice ordförande Bernt Ortner (S) och ordförande Ann-Charlotte Strömwall (FP) klipper bandet. Därmed är ombyggda Skärgårdshemmet invigt.
Socialnämndens vice ordförande Bernt Ortner (S) och ordförande Ann-Charlotte Strömwall (FP) klipper bandet. Därmed är ombyggda Skärgårdshemmet invigt.

"En stolthet för kommunen"

Nya stora lägenheter, en sinnenas trädgård, och ett glasrum i två våningar. Det är några av förändringarna hos det ombyggda Skärgårdshemmet som invigdes i går.

ANNONS
|

När länsstyrelsen gjorde tillsyn på Skärgårdshemmet för fyra år sedan underkändes det som äldreboende. Då var många av rummet till för flera personer, och toalett och dusch delades. För att få ett fullvärdigt äldreboende krävdes en ordentlig renovering. Och så har det också blivit.

– Nu uppfyller vi alla krav och mer än så . Det har blivit hur underbart som helst, en stolthet för Lysekils kommun. Även gamla ska ha rätt att få ha det nyaste, säger Ann-Charlotte Strömwall (FP), ordförande i socialnämnden.

I går var det dags för henne och Bernt Ortner (S), vice ordförande i nämnden, att inviga det nya Skärgärdshemmet. Efter obligatorisk bandklippning blev det rundvisning i lokalerna och de nya rummen, som numer är byggda för en person, med eget badrum och tvättmaskin. Dessutom har det byggts ett inglasat uterum i två våningar.

ANNONS

– Här är det meningen att man ska kunna sitta och få känslan av att vara utomhus även när det är vinter, säger Jonny Göthberg, affärsutvecklare på Hemsö som äger fastigheten.

Även den riktiga trädgården har gjorts om. Gångar har lagts, växter planterats, och i mitten finns en liten fontän.

– Vi kallar det sinnenas trädgård. Det är särskilt viktigt för dementa att få känna och lukta. Att alla sinnen hålls igång. Här kan de göra det, säger Jonny Göthberg.

Lika nöjd med ombyggnationen är Charlotte Jonsson, enhetschef på Skärgårdshemmet.

– Här har blivit mycket trevligare att jobba. Det är en helt annan miljö nu, så lugnt och öppet, säger hon.

ANNONS