Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Enträget arbete steg för steg har skapat gångbara stigar på Skaftö

I dag är det möjligt att vandra runt i stort sett hela Skaftö. Det beror bland annat på det arbete som föreningen Munkeviksleden gjort när det gäller att göra vandringsleder av olika svårighetsgrad.

Intresset för vandringslederna på Skaftö är stort. Det finns leder som går över stock och sten, längs kusten och upp för branter där rep satts upp av säkerhetsskäl och för att det ska bli lättare att ta sig fram.

– I dag är det möjligt att starta i Grundsund och gå runt i stort sett hela Skaftö. Det som är kvar är för att gå runt hela ön är en bro vid Trångsund. Men det är ett arbete som är för stort för oss som förening. Det borde i stället vara en fråga för Lysekils kommun och det lokala örådet att ta tag i, säger Hans Cedermark, en av de aktiva i föreningen Munkeviksleden.

Mycket uppskattning

Nils-Erik Eriksson är ordförande i föreningen.

– Vi får uppskattning för det arbete som vi gjort i stort sett varje dag, säger han.

Ingemar Åhman, Alf Gustavsson och Hans Cedermark är alla aktiva i föreningen och de har lagt ner mycket jobb på detta de senaste åren.

– Men vi har ett önskemål. Nämligen att få fler yngre personer som vill jobba i föreningen, säger Nils-Erik Eriksson.

Olika aktörer

Arbetet med att göra en vandringsled runt Skaftö startade för flera år sedan. Skaftö öråd har haft en viktig roll i det här arbetet och flera olika aktörer har varit inblandade i det arbetet. En privat donation innebar exempelvis att det för några år sedan blev möjligt för örådet att göra en strandpromenad från Grundsund till Vigerna.

Föreningen Munkeviksleden står bakom satsningen på fyra vandringsleder. Det handlar om Korpelialeden som är en gångstig av av äventyrskaraktär mellan Gröderhamn och Stockeviksberget.

Föreningen står också bakom Munkeviksleden som börjar vid kolerakyrkogården och sedan slingrar sig genom skogen ner till Munkevik där det går att ta sig vidare längs kustremsan till Vigerna.

Naturlig stig

Dessutom står föreningen bakom satsningen på Rödbergsleden på norra Skaftö som går över Rödberget och ner till den närbelägna badplatsen i en stundtals kuperad terräng.

Föreningens fjärde projekt heter Stuverörsleden. Det handlar om en naturstig som går genom vackra hagmarker och vackra skogspartier.

– Anledningen till varför vi gjort den här satsningen är att vi vill att de som vistas på Skaftö ska kunna vandra i det här området och se havet och de vackra omgivningarna, säger Nils-Erik Eriksson.