Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk vill att regeringen stoppar Preemraffs utbyggnad. Bild: Fredrik Persson/TT

EU-parlamentariker tar strid mot Preemraff

Totalt 19 EU-parlamentsledamöter, däribland gruppledaren Manon Aubry från vänstergruppen GUE/NGL och den gröna gruppen Greens/EFA, kräver att regeringen ska stoppa Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil.

I onsdags gav Lysekils kommunfullmäktige tummen upp åt Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Kommunen valde därmed att inte använda sitt kommunala veto som hade kunnat sätta stopp för utbyggnaden. Beslutet ligger nu på regeringens bord.

– Jag har tidigare, för kommunens räkning, ställt mig positiv till att regeringen gör den här prövningen. Men för att regeringen ska vara fri att göra den här prövningen måste kommunen tillstyrka utbyggnaden, sa kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) under mötet.

Nu kräver 19 EU-parlamentariker att regeringen ska stoppa den planerade utbyggnaden.

"Se till att ni också tar ansvar på hemmaplan. Bara så kan ni fortsätta vara en trovärdig aktör på europeisk och global nivå", heter det i ett brev till statsminister Stefan Löfven (S) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

”Många i Europa som har ögonen på Sverige”

Även Vänsterpartiets parlamentsledamot Malin Björk ställer sig bakom kravet, berättar hon när Bohusläningen når henne på telefon när hon befinner sig på den grekiska ön Lesbos.

– Vi håller på och arbetar fram en europeisk klimatlagstiftning som syftar till att skärpa EU:s ambitioner. Sverige är en aktiv regering som har visat framfötterna och varit tuffa i samarbetet kring klimatet, säger hon.

I förhandlingar med EU har Sverige uttalat mål om att vara ledande på klimatfrågor inom unionen. Björk beskriver att hennes parlamentskollegor var förvånade över att få höra att den svenska regeringen kan komma att godkänna utbyggnaden. För att ge tyngt åt de svenska målen måste därför regeringen, i handling, visa att klimatet sätts i första rummet, menar Björk.

– Då kan man inte godkänna utbyggnaden av Preemraff. Jag skulle vilja säga att regeringen har internationella ögon på sig, och det är så det ska vara i samarbetet om klimatet. Det är en gränsöverskridande och internationell fråga.

Greenpeace genomförde blockad av hamn

Under förra veckan genomförde Greenpeace en blockad av Preemraffs oljehamn. Med hjälp av fartyget Rainbow Warrior lyckades miljöorganisationen stoppa flera oljefartyg från att ta sig in och ur hamnen under 62 timmar.

När blockaden avslutades tog sig sex aktivister in på Preemraffs område och hindrade fartyget från att lasta av. Aktivisterna greps och riskerar nu två års fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Den uppmärksammade Greenpeace-aktionen är en anledning till att EU-parlamentarikerna uppmärksammat frågan om raffinaderiets utbyggnad, menar Malin Björk.

Även kommunpolitiker i Lysekil har protesterat mot utbyggnaden och under onsdagens kommunfullmäktige kallade Maria Granberg (MP) det ”orimligt” att investera i fossil infrastruktur.