Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Färjan målades om - skvätte på bilar och hus

"Det är som sandpapper när du drar med handen"

Flera bilar i Lysekil har fått färgstänk på sig efter att en färja målats om i färgen gul. Det var Sveriges Radio Väst först med att rapportera. 

I vinden spreds färg i samband med en ommålning av en färja. Den gula färgen träffade både bilar och hus i närheten. 

Flera bilar i Lysekil har fått färgstänk på sig efter att en färja målats om i färgen gul. Det var Sveriges Radio Väst först med att rapportera om. 

Det var för en vecka sedan som en färja målades om i ett varv i Lysekil. I vinden spreds färgen och hamnade på både hus och bilar i närheten som färgades prickiga. 

– Det är som sandpapper när du drar med handen. Jag har ju en mörk bil och nymålade eternitplattor på huset så det var ju inte jättekäckt, säger Reinhold Färg. 

Oftast ställer han in bilen i garaget, men inte den här blåsiga dagen oturligt nog. Han vet fler grannar som drabbats i området. 

– I vårt kvarter handlar det om runt 30 bilar. Det är små prickar som hamnat på husen och på bilarna. Det är väldigt små prickar och när man drar med händerna känner du dem. Det skrapar när vindrutetorkarna drar över dem, säger Bertil Schröder till Bohusläningen. Han är ordförande i en samfällighet i bostadsområdet. 

Exakt hur många bil- och husägare som drabbats är inte känt. Men i ytterligare en annan bostadsrättsförening tror man att det handlar om runt ett 50-tal drabbade i det området. 
Bertil Schröder har skickat ut en enkät i deras område för att få reda på exakt hur många bilar eller hus som fått färgskvätt på sig. Hus och bilar inspekteras nu och enligt Bertil Schröder har måleriföretaget sagt att man kommer att lösa kostnaderna för att ta bort färgen. Ett nytt möte ska ske nästa vecka. 

– Det är såklart tråkigt men inte mycket att göra åt. Det viktiga är att det åtgärdas och vi får tillbaka pengar, säger Bertil Schröder. 

Polisen har fått in en anmälan från en husägare som fått färgstänk på fasaden. Det är dock inte troligt att polisen går vidare med den anmälan. 

– En sak är om man vill ha ersättning och söker skadestånd. Men det betyder inte att det är något brottsligt och en polisiär fråga, säger Anders Ragnesten på polisen till Bohusläningen. 

Tidningen har varit i kontakt med entreprenören som fick uppdraget av Trafikverket att utföra målningen av färjan. De har avböjt att kommentera.