Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preem bantar organisationen efter minskad efterfrågan på världsmarknaden. Nu står det klart att 5–10 medarbetare i på raffinaderiet Lysekil sägs upp. Bild: Edvin Bergström
Preem bantar organisationen efter minskad efterfrågan på världsmarknaden. Nu står det klart att 5–10 medarbetare i på raffinaderiet Lysekil sägs upp. Bild: Edvin Bergström

Färre än befarat sägs upp av Preem

Förhandlingarna är klara efter att Preem i november varslade 130 personer. Även raffinaderiet i Lysekil berörs av uppsägningar. Men färre än befarat tvingas lämna sina jobb.

Knappt tio medarbetare sägs upp från sina jobb på raffinaderiet i Lysekil, vilket P4 Väst var först att rapportera om.

Fortfarande bantas företagets personalstyrka kraftigt med den nya organisationen men de flesta varsel har lösts på andra sätt.

– I bolaget i stort är det ett 40-tal medarbetare som får lämna. Resterande har vi kunnat hantera med rekryteringsstopp och naturliga avgångar, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Exakt hur många som berörs av uppsägning i Lysekil och på andra orter är inte helt klart eftersom det också beror enskilda medarbetares ställningstaganden i förhållande till hur den nya organisationen ser ut. Men det rör sig om ”en handfull”, eller snarare 5–10 personer.

– Det är ungefär lika många i Lysekil som i Göteborg. En klar majoritet av dem som får lämna är tjänstemän i Stockholm.

Naturliga avgångar berör, förtydligar Dani Backteg, personer som närmar sig pension eller har fått riktade erbjudanden.

Bakgrunden till åtgärderna inom Preem är den minskade efterfrågan på fossila bränslen och det instabila oljepriset. Under coronapandemin har företaget på kort sikt kunnat kunnat lösa situationen med hjälp av korttidspermitteringar. Samtidigt ansågs varsel och ny organisation vara nödvändiga steg för att anpassa kostymen och klara ekonomin på längre sikt.