Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fångade 27 arter – vann havsfisketävling i Norge

Sportfiskaren Rickard Larsson och hans två kamrater lyckades fånga 27 olika arter på havsfisketävlingen Langesunds fiskefestival i Norge. Resultatet innebar seger i en av de största tävlingarna i Norden där det handlar om att fånga så många arter som möjligt.

– Det var verkligen kul att lyckas så bra, säger Rickard Larsson, från Lysekil, som deltog i tävlingen tillsammans med fiskekompisarna Fredrik Jonsson och Jürgen Lans som bor i Mariestad.

Tävlingen som arrangerades av Trutta sportfiskeförening genomfördes den 14-15 augusti och det var 48 lag som deltog. Fem av lagen kom från Norge, resten av lagen kom från Sverige.

Olika arter

– Den här tävlingsgrenen går ut på att man ska fånga så många olika arter som möjligt. Det är också så att varje art har en idealvikt som ger poäng. Det här innebär att man kan få lika höga poäng för en liten som en stor fisk.

Under tävlingen drog laget från Lysekil och Mariestad upp flera vanliga arter som makrill eller ovanliga arter som exempelvis fenknot eller hajarten hågäl.

– Det blåste en hel del under tävlingsdagarna och det innebar att vi fick fiska inomskärs. Det är en förklaring till varför vi fångade en hel del småfisk, säger Rickard Larsson.

Det delades ut flera fina priser efter tävlingen. Det segrande laget fick bland annat ett så kallat plotter som är ett redskap som används som ekolod och för att navigera en båt och fiskerullar för flera tusen kronor.

– Det brukar vara fina priser på den här typen av tävlingar.

Viktigt undersöka

Rickard Larsson har tävlat i sportfiske i cirka tio år och brukar komma väl förberedd till en tävling. Det är en hel del saker att tänka på.

– Det är viktigt att undersöka den plats där man ska fiska. Det handlar också om att vara taktisk när man fiskar och inte använda en massa tid på att köra runt med en båt.

Rickard Larsson brukar i första hand använda bitar från makrill eller räkor som agn på kroken.

Har du några specialknep som exempelvis att spotta på betet?

– Nej, sådant skrock tror jag inte på.

Det som väntar närmast för laget från Lysekil och Mariestad är Havsfisketävlingen Pater Noster cup i Mollösund den 18-19 september.