Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är oklart när de boende i Lysekil ska kunna lyssna på radio från fullmäktige. Bild: Lasse Edwartz

Får inte sända fullmäktige i Lysekil

Under ett antal år har Radio Bohuslän sänt mötena i fullmäktige i Lysekils kommun. Men på årets första möte fanns det ett meddelande på kommunen hemsida att mötet inte kunde sändas. Orsaken till att det inte gick att lyssna på fullmäktige är att företagaren och politikern Krister Samuelssons och det företag som driver verksamheten fått ekonomiska problem.

– Vi varken får eller kan fortsätta ett samarbete på grund av att det inte finns någon F-skattesedel med det företag som driver verksamheten, säger Christian Martins, administrativ chef i Lysekils kommun. Det är inte heller troligt att vi kan teckna ett nytt avtal om fortsatta radiosändningar av mötet i fullmäktige. Men vi jobbar för att det ska bli möjligt att lyssna på fullmäktige från Lysekil även i fortsättningen.

Ansvarat för sändningarna

Det är Radio Bohuslän som ansvarat för sändningarna av mötena i fullmäktige i Lysekils kommun i mer än tio år. Vid varje möte har utrustning som gör det möjligt att lyssna på fullmäktige burits upp till åhörarbänken där radioutrustningen har placerats för att kunna sända från mötet.

Verksamheten drivs av den enskilda firman Bohus Media. Bakom företaget står företagaren Krister Samuelsson som också är Moderat politiker i Lysekils kommun.

Den här mandatperioden är han ordinarie ledamot i fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen, socialnämnden och valberedningen. Samuelsson är dessutom ordförande för Moderaterna i Lysekil.

På väg att lösa sig

Enligt uppgifter på Kronofogdemyndigheten hade Samuelsson i början av den här månaden obetalda skulder på drygt 160000. Det är ett tiotal enskilda företag som vänt sig till Kronofogden för att få betalt. En mindre del består av en obetald skatt. Enligt Samuelsson är skulderna på väg att betalas och situationen på väg att lösa sig. En ny ansökan om att få en F-skattesedel har skickats in till skatteverket för flera veckor sedan och ett besked väntas inom kort.

Lysekils kommun har inlett ett arbete i syfte att det ska bli möjligt att titta på fullmäktige i fortsättningen.

– Vi kommer att göra en ny upphandling men detta kommer inte att bli klart innan nästa möte, säger Christian Martins. Vi håller också på att titta närmare på om det går att sända mötena i fullmäktige som webb-TV.