Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gullmarsskolan håller öppet som vanligt, även om föräldrarna numera inte får gå innanför dörrarna. Bild: Sara Kirudd
Gullmarsskolan håller öppet som vanligt, även om föräldrarna numera inte får gå innanför dörrarna. Bild: Sara Kirudd

Föräldrar stoppas från att komma in på skola

"Lämna och hämta era barn vid dörren." Det beskedet möter föräldrar till barn i den lägre grundskolan i Lysekil efter ett gemensamt beslut av kommunens rektorer.

Under onsdagen sattes lappar upp på dörrarna på dörrarna till Lysekils olika grundskolor, förutom högstadiet. På dörrarna kunde föräldrar läsa att de inte längre får komma in på skolan.

"För att minimera spridningsrisken av coronaviruset vill vi att ni föräldrar inte går in i våra lokaler utan lämnar och hämtar era barn vid dörren", står det på en lapp vid Gullmarsskolans entré.

Camilla Jarnedal är biträdande rektor på Gullmarsskolan.

– Vi har tagit ett beslut i ledningsgruppen och det gäller för alla F-6-skolor i kommunen. Det handlar om att minska smittspridningen, alla får hjälpas åt, säger hon och lägger till att det är bra att alla skolor gör på samma sätt.

Lappen som mötte föräldrarna på onsdagen hade ett tydligt budskap.
Lappen som mötte föräldrarna på onsdagen hade ett tydligt budskap.

I övrigt vill inte Jarnedal uttala sig om beslutet, utan hänvisar alla frågor till förvaltningen. Lennart Olsson, chef för utbildningsförvaltningen, säger att beslutet ligger hos respektive rektor. När han pratar med Bohusläningen var han inte informerad om att beslutet hade tagits.

– Det är inget jag har hört och inget som jag har sagt till dem att göra heller, säger han.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer helt och hållet. Det innebär att vi ska ha förskola och grundskola öppet och ha normalitet, fortsätter han.

"Kan finnas fog för vissa åtgärder"

Rekommendationsstrategin från Folkhälsomyndigheten lägger stort ansvar på den enskilda individen, och kommunen arbetar på samma sätt, berättar Olsson.

– Det kan finnas fog för vissa åtgärder och varje enskild rektor har sitt arbetsmiljöansvar och säkerhet. Men det är ingen stor fråga och inget som någon har lyft till mig.

Lysekils kommun har följt regeringens direktiv och valt att stänga Gullmarsgymnasiet. Från och med fredagen fick gymnasieeleverna sköta sina studier på distans.

– Vi har flyttat på studiedagar och transformerat planeringen så att den ska kunna ske på distans. Genom de digitala lärarplattformarna kommer uppgifter och bedömningar att ske. Sedan ser det naturligtvis väldigt olika ut från ämne till ämne. Det kan vara både ljud, bild och dokumentation som man skickar.

Är ni säkra på att alla elever har tillgång till tillräckligt god uppkoppling för att undervisningen ska kunna genomföras?

– Rent teoretiskt vet vi att det bör fungera, sedan får vi hoppas att det fungerar i praktiken.