Fördelning av omfördelningsfond ifrågasätts

Bildningsnämnden tampas med svåra besparingar, men kan samtidigt inte ta i anspråk de medel som kommunstyrelsen tilldelat nämnden från sin så kallade omfördelningsfond.

ANNONS
|

Under torsdagskvällens sammanträde bordlade kommunfullmäktige en anmälan som redogjorde för hur kommunstyrelsen beslutat fördela den omstruktureringsfond på elva miljoner som instiftades i årets budget.

Pott för besparingar

Fonden skulle tas i anspråk för att genomföra besparingsförslagen samt för eventuella volymökningar i lagstadgad verksamhet.

Kommunstyrelsen har bland annat beslutat att bildningsnämnden ska få två miljoner kronor för att öppna nya förskoleavdelningar och tre miljoner kronor för att täcka underskottet för Gullmarsborgs sim- och ishall.

Vård- och omsorgsnämnden ska få två miljoner kronor för kostdistribution och logistik.

Kommunstyrelsen får pengar för lokalomstruktureringar, skötsel av badplatser, omställning av naturvårdsuppdraget för odling av musslor, samt utredning av bilpoolen.

ANNONS

Användning ifrågasätts

Fredrik Lundqvist (M) var en av flera som menade att flera av kostnaderna knappast är sådana som avsågs finansieras genom fonden.

– Det var knappast för badplatser och mussel­odlingar. Det här accepteras inte av allmänheten, säger han.

Dessutom menar bildningschef Staffan Sjölund att bildningsnämnden inte kan ta medlen i anspråk då de är ramhöjande och finansiering saknas efter årsskiftet.

Om inte medlen kan överföras till 2014 ämnar han föreslå för nämnden att medlen återgår till kommunstyrelsen.

Lysekilspartiets Ronald Rombrant meddelade att han avser att be revisorerna titta på hur fonden används.

Kommunfullmäktige beslutade att bordlägga anmälan av fördelningen till nästa möte.

ANNONS