Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fartygsvrak i Bohuslän ska bana väg

Fartygsvrak i Sverige är stora miljöbovar. Nu ska Skytteren och Thetis i Bohuslän studeras närmare.

Sjunkna skepp runt svenska kuster är tickande bomber. När de vittrar sönder kan miljöfarliga ämnen spridas.

Nu specialstuderas fyra av vraken, förutom Skytteren från Lysekil och Thetis utanför Kungshman ska Altnes utanför Falkenberg och Villon utanför Simrishamn djupstuderas.

– Man vet att när många gick under hade de bränsle, diesel, tjockolja eller andra miljöfarliga produkter ombord. Det man är orolig för är att då de vittrar sönder så kommer det ut i vår känsliga havsmiljö, säger Pontus Ekström, räddningsdykare på Kustbevakningen.

Sjöfartsverket har sedan tidigare identifierat 31 vrak som misstänkt miljöfarliga. Nu samarbetar flera aktörer i ett projekt där fyra vrak specialstuderas.

– De ska ge en fingervisning för hur man ska ta itu med de övriga, säger Pontus Ekström, som tillsammans med sina kollegor stått för dykningarna till vraken.

Prover av bottensediment och metall från skroven har tagits och skrovets tjocklek har mätts.

Projektet har flera olika mål. Ett är att räkna ut hur nära i tiden ett läckage är, ett annat är att fastställa i vilken ordning vraken ska åtgärdas, och ett tredje hur man rent praktiskt ska få bort de miljöfarliga ämnena från skeppen.

– Det är roligt att få vara med före katastrofen, säger Ekström.

Fakta: Fyra skepp specialstuderas

Altnes. På väg från Texas, USA, till Sundsvall med ett ämne som används vid aluminumtillverkning krockade Altnes med ett lastfartyg i tät dimma och flöt i några dygn innan hon sjönk utanför Falkenberg 1998.

Skytteren från Lysekil fraktade krigsmaterial till de Allierade då hon 1942 sänktes av egen besättning utanför Måseskär, efter att ha blivit beskjuten av tyska flottan.

Thetis användes till fiske då hon utanför Sotenäs plötsligt tog in vatten och med fisk och allt kantade och sjönk sydsost om Mjölskär utanför Kungshamn i mitten på 1980-talet.

Villon. Lastfartyg med pappersmassa, spannmål och skor som sjönk utanför Simrishamn 1986 sedan hon fått slagsida i den höga sjön.

Källor: Sjöfartsverket, Kustbevakningen m.fl. (TT)

Gustav Sjöholm/TT