Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nizam Farraj i Uddevalla, Tommy Manfredsson i Lysekil, Martin Rudin, Roland Persson och Robin Almgren är de första i landet att tilldelas Polismyndighetens medborgarmedalj i silver. Bild: Foto: Polisen

Fint polispris för rådiga ingripanden i Bohuslän

Tommy Manfredsson dök ner i det iskalla vattnet för att försöka rädda pappan som kört över kajkanten med sin bil. Nizam Farraj tog nyckeln till guldrånarnas flyktmoped och följde efter dem. Nu får de Polismyndighetens medborgarmedalj i silver.

Det är första gången som medaljen delas ut sedan priset instiftades förra året. Under onsdagen hölls en ceremoni i polishuset i Göteborg.

Tre andra personer fick också ta emot medborgarmedaljen i silver. Precis som Tommy Manfredsson i Lysekil och Nizam Farraj i Uddevalla.

– Dessa personer är de första i landet att ta emot polisens medborgarmedalj i silver. Det är en ära att vara den förste regionpolischef som delar ut de här medaljerna. Medaljörerna har med sina berömvärda insatser visat ett stort civilkurage, säger Klas Johansson, regionpolischef i region Väst.

Nizam Farraj fick priset. För exakt lite drygt ett år sedan kom två maskerade män till en guldbutik på Kungsgatan. Ägaren rånas och misshandlas. När Nizam Farraj ser vad som händer tvekar han inte att ta ur nyckeln till rånarnas flyktmoped och skriker att "polisen kommer". Rånarna får fly till fots, Nizam Farraj är dem hack i häl. Han stannar när rånarna skjuter mot honom.

"Kunde inte bara se på"

– Jag kände instinktivt att jag bara måste stoppa rånarna. Jag kunde inte bara se på och låta det ske. Den här medaljen är ett kvitto på att jag gjorde rätt, säger Nizam Farraj och tycker det är bra att personer som gör saker för att få stopp på kriminalitet hedras med medalj.

"Medborgarmedaljen i silver tilldelas Nizam Farraj för att han visat särskild rådighet och med fara för sitt eget liv ha försökt stoppa två guldrånare i flykten på ett innovativt sätt. Rånarna kunde bland annat genom Nizam Farrajs uppgifter senare gripas och lagföras för brott".

Läs också: Hjälten saboterade rånarnas flyktplan

Hörde pojke ropa

Den 22 februari sitter Tommy Manfredsson vid färjeläget i Skår. Han väntar på färjan och ska hem till flickvännen i Lysekil. Av någon anledning går han ur bilen den sena kalla kvällen. Han ser något i vattnet som han tror är en båtmotor. Det är en bil.

Han hör en pojke ropa att "pappa behöver hjälp". Pappan är kvar i bilen som alltså åkt över kajkanten. När Tommy Manfredsson ser pappan komma upp till ytan tvekar han inte att hoppa i det iskalla vattnet. Han lyckades få upp mannen till land och larma SOS. Nu får Tommy Manfredsson också polisens medborgarmedalj i silver.

Vill inspirera andra att hjälpa

– Det som for genom mitt huvud var att den här sonen inte ska behöva se sin pappa drunkna. Jag känner mig hedrad och det är kul att bli uppmärksammad på den här nivån. Det är viktigt att förstå situationen och agera efter det. Men det här kan bidra till att inspirera andra att hjälpa till och göra något för en annan människa, säger han.

"Medborgarmedalj i silver tilldelas Tommy Manfredsson som visat särskild rådighet då han med fara för sitt eget liv hoppade i vattnet och räddade en man som med sin bil kört över kajkanten".

Läs också: Hjälteinsats med fara för sitt eget liv

Medborgarmedalj:

Polismyndighetens medaljer instiftades förra året. Medborgarmedaljen för rådigt ingripande kan tilldelas envar och finnas i två valörer, guld och silver.

Medborgarmedaljen i silver:

Kan tilldelas personer som har

*visat särskild rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift och som skadats till följd av ingripandet eller

*annars visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

Medborgarmedalj guld:

Tilldelas personer som har visat synnerlig rådighet som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift och som skadats till följd av ingripandet eller annars visat synnerligen rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

Källa Polisen