Fiskare drog upp lik – polis startar mordutredning

En fiskebåt i Bohuslän fick under fredagen en otrevlig fångst – en död person.
– Det rubriceras som mord i nuläget, säger Lars Ström på polisen.

ANNONS
|

Det var vid niotiden på fredagen som polis larmades till Lysekil där en fiskebåt hade kommit in, och med sig hade den en otrevlig fångst – en död kropp. I trålen hade kvarlevorna från en död person fastnat.

– Det kändes såklart jobbigt att dra upp ett skelett, samtidigt känns det bra att anhöriga nu kan få ett avslut, säger en av besättningsmännen ombord och fortsätter.

– Jag har inte varit med om något sådant här tidigare under de år jag har fiskat. Visst händer det att vi får upp en sko, keps eller andra klädesplagg. Men inte med någon i.

ANNONS

Exakt var kroppen hittats är svårt att säga eftersom fisket pågått en tid, men någonstans mellan Göteborg och Skagen. Det är i nuläget svårt att säga hur länge kroppen legat i vattnet.

– Det är i stort sett bara skelett och kläder så har den legat tag, säger Lars Ström jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla.

Utreds som mord

Någon identitet är inte heller fastställd och polisen har nu startat en brottsutredning för att kunna utreda vem det var och vad som hänt.

– Det rubriceras som mord i nuläget. Det kommer att lämnas över och utredas i Göteborg sen eftersom det hittats väster om Göteborg, säger Lars Ström.

Finns det nåt som tyder på att den här personen har utsatts för något brott?

– Nej det kan vi inte säga. Men för att kunna utreda ordentligt börjar vi så.

Nu väntar bland annat rättsmedicinsk undersökning och den avlidnes kläder ska gås igenom i jakten på ett svar på vem den döde är och hur den hamnade i vattnet. Identiteten kan fastställas på olika sätt, till exempel med hjälp av personens tänder. Men när det gäller kvarlevor som legat länge i vatten eller på land är det svårt att fastställa vad det är som egentligen inträffat.

ANNONS

Svårt att utreda

– Skador och sånt är svårt. Det är en sak om man ser ett hål i skallbenet eller nåt sånt, men har man inte det så är det väldigt svårt, säger Fredrik Brax, chef på polisens avdelning för grova brott.

– Det finns ju andra omständigheter också om man hittar kvarlevorna på en speciell plats eller vad det är som gör att man hittar kroppen. Det finns ofta en förhistoria också. Men hittar man den långt ute till havs, det är klart att det är svårare att veta vad som hänt, fortsätter han.

Grova brott är den avdelning som utreder mord och försvunna personer, men ärendet med den uppfiskade kroppen kommer troligtvis att hamna på motsvarande avdelning i Göteborg i stället.

ANNONS