Förbjuden fångst.
Förbjuden fångst.

Fiske stoppas utanför Lysekil och Sotenäs

Torsk, kolja, gråsej och vittling. Fram till slutet av månaden är allt fiske av de här arterna förbjudet, utanför Lysekil och Sotenäs. Anledningen är stora mängder ungfisk i området.

ANNONS
|

Det var natten till fredagen som havs- och vattenmyndigheten (HaV) beslutade om en realtidstängning av allt fiske av arterna, i ett område på 50 nautiska sjömil utanför Lysekil och Sotenäs kommun.

– Det var när kustbevakningen bordade ett fartyg för kontroll som stora mängder ungfisk upptäcktes, mängder som överskred gränsvärdena enligt EU:s kontrollförordning. Så då måste vi stänga, säger Karin Hermansson, chef för fiskerikontrollenheten på HaV.

Men det är fortfarande fritt fram att till exempel lägga ut kräftburar och tråla efter räkor i området. Stängningen, som pågår till den 29 mars, gäller bara de fyra arterna som man gjort mätningar på.

ANNONS

Det här är första gången som man genomför en realtidstängning, enligt kontrollförordningen som trädde i kraft 2009.

– Kustbevakningen har gjort provtagningar sedan dess, men det här är första gången som gränsvärdena överskridits, säger Karin Hermansson.

Ur ett skyddsperspektiv är det positiva nyheter, nu finns det en chans att bestånden kan växa till sig.

– Även om det inte rör sig om stora mängder i kilo som upptäckts så är det många individer. Men vi förstår att de här kan slå mot de fartyg som i huvudsak fiskar i området. Samtidigt måste vi ta ansvar, det här är nödvändigt ur ett biologiskt perspektiv, säger Karin Hermansson.

Kontroller av att förbudet följs kommer att göras av kustbevakningen till sjöss och med flyg samt via sattelitövervakning.

ANNONS