– Det arbetet har börjat precis nu, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen. När den delen av operationen är klar ska vi göra ett försök att lyfta upp båten på kaj.
Det var klockan 03.20 på tidig måndagsmorgon som olyckan inträffade.
En tolv meter lång fiskebåt, med hemmahamn på Smögen, gick på grund utanför Lysekil vid Stångholmen när den skulle fiska skarpsill. Enligt polisen fanns fyra besättningsmän ombord och samtliga ska ha klarat sig oskadda.
– Kustbevakningen tillsammans med polis är på plats just nu för att förhindra att båten sjunker, sa Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare strax efter klockan sex på måndagsmorgonen.
Fiskare tog sig i land
JRCC (Sjö- och flygräddningscentralen) skickade vid det initiala larmet ut en räddningshelikopter för att undsätta besättningsmännen då båten börjat ta in vatten i samband med olyckan. Väl på plats kunde man konstatera att besättningen, med sin lysbåt, hade kunnat ta sig från den sjunkande båten och in till land.
Bohusläningen har pratat med en av fiskarna som nu är hemma och återhämtar sig efter olyckan.
– Vi gick på grund och det blev ett hål i båten. Hålet i båten blev stort och massvis med vatten strömmade in i skrovet. Kustbevakningen satte in stora resurser för att hjälpa oss och rädda båten. Nu är jag hemma på Smögen igen, säger fiskaren.
Dieseltankar tätades
I och med att personerna ombord säkrats kunde Kustbevakningen tillsammans med Sjöräddningssällskapet ta över räddningsaktionen. Ingen visste till en början hur man skulle kunna få båten till land utan att den skulle sjunka.
Fiskebåten, som låg mot klipporna vid Stångholmen, tog in stora mängder vatten och riskerade att skadas ytterligare och sjunka. Med hjälp av vattenpumpar och dykare lyckades man täta rören till dieseltankarna och förhindra ett läckage.
Drygt sex timmar efter att olyckan ägt rum kunde bogseringen påbörjas.
– Vi har tätat med hjälp av dykare och håller just nu på att transportera båten till hamn i Lysekil, sa Anders Bagge, stationschef på Käringön för Sjöräddningssällskapet strax innan klockan nio.
Under bogseringen fortsatte båten att ta in vatten vilket resulterade i en kraftig slagsida. Båten togs till Grötö rev i Lysekil där den har förtöjts i hamnen.
Tio ton sill att rädda
Här påbörjades arbetet med att rädda tio ton skarpsill ur den skadade båten. Det handlar om skarpsill med det latinska namnet Sprattus sprattus som ska läggas in i några månader för att säljas som ansjovis till påsk. Strax innan klockan 15.00 på måndagen meddelar kustbevakningen att arbetet inte kunde genomföras.
– Det gick inte att rädda sillen, tyvärr. Den hamnade i vattnet. Fiskebåten har man nu däremot tagit upp på land, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.
Enligt polisen ska de fyra besättningsmännen höras och en anmälan om misstanke om vårdslöshet i sjötrafik samt eventuellt miljöbrott har upprättats.