Fornlämningar från stenåldern och bronsåldern försvinner i samband med Preems planerade utbyggnad i Lysekil. Regeringens miljöutredning kan dock sätta käppar i hjulet för företaget.
Fornlämningar från stenåldern och bronsåldern försvinner i samband med Preems planerade utbyggnad i Lysekil. Regeringens miljöutredning kan dock sätta käppar i hjulet för företaget. Bild: Länsstyrelsen

Fornfynd försvinner när Preemraff växer

Vid Preems raffinaderi i Lysekil finns ett tiotal fornlämningar från både sten- och bronsåldern i närheten av anläggningen. Nu har Länsstyrelsen sagt ja till att de får jämnas med marken.

ANNONS
|

Fornlämningarna består av boplatser från stenåldern, gravar från järnåldern och verkstadsplats från senare delen av bronsåldern där bland annat fragment från ett 40-tal gjutformar har hittats. Vid verkstaden tillverkades också ringar och nålar av metall som har bevarats.

Arkeologisk undersökning

Men innan de försvinner ska Preem bekosta en arkeologisk undersökning där fynden noggrant ska dokumenteras.

LÄS MER: Historiskt beslut: Regeringen avgör Preems framtid

Mats Herklint, är chef för kulturmiljöprövningen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– När detaljplanen upprättades en gång i tiden bedömdes värdet av raffinaderiets expansion överstiga värdet av fornlämningarnas bevarande. Det finns gott om liknande fornlämningar i landet men verkstadsplatsen är mer speciell, säger han.

ANNONS

Vad kommer hända med fynden?

– De kommer att försvinna helt, säger han.

Verkstadsplatsen sticker ut

Enligt hans kollega Niklas Ytterberg, antikvarie vid Länsstyrelsen, hittades verkstadsplatsen på 70-talet.

– Fornlämningar från verkstadsplatser från den delen av bronsåldern finns men är inte så vanliga och därför har den också ingått som en del av en vetenskaplig undersökning, säger han.

På bronsåldern låg här en verkstad där olika föremål tillverkades i gjutformar. Fornlämningen är inte unik i sitt slag men mer ovanlig andra i området, som ligger i närheten av Preems raffinaderi i Lysekil.
På bronsåldern låg här en verkstad där olika föremål tillverkades i gjutformar. Fornlämningen är inte unik i sitt slag men mer ovanlig andra i området, som ligger i närheten av Preems raffinaderi i Lysekil. Bild: Länsstyrelsen

Under 2018 släppte Preemraff ut nästan 1,6 miljoner ton koldioxid. Därmed hamnade Preem trea på listan över de svenska företag som släppte ut mest av växthusgasen.

LÄS MER: Planerad utbyggnad av Preemraff ska prövas

Om den planerade utbyggnaden sätts i verket beräknas utsläppen öka till 3,4 miljoner ton och företaget kan ta över förstaplatsen. Mot den bakgrunden pågår en miljöutredning på regeringsnivå och om bygget blir av är därför oklart.

– Vi gör bedömningen att miljöpåverkan kan vara så stor att regeringen ska pröva ärendet, säger Isabella Lövin, till TT i augusti.

ANNONS