Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det är oklart när forskningsfartyget Svea dyker upp i Lysekil.
Det är oklart när forskningsfartyget Svea dyker upp i Lysekil.

Forskningsfartyget Svea försenat

Först var det meningen att forskningsfartyget Svea som ägs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) skulle komma till Lysekil den 30 maj. Men bygget är försenat och det kan ta ytterligare en eller två månader innan Svea lägger till vid Gullmarskajen.

– Det har inträffat en del förseningar när det gäller bygget och det innebär att fartyget inte kan levereras som utlovat, säger Johan Thorburn, kommunikatör på SLU:s fartygsenhet.

Det var först i onsdags som fartyget började testas på allvar utanför varvet Vigo i nordvästra Spanien. Det kommer inte heller att bli något fartygsdop i Lysekil i Juni.

– I nuläget är det så att vi ska ta över ansvaret för fartyget i Spanien, säger Johan Thorburn. Det kan bli så att vi först seglar till Visby först och visar upp fartyget på Almedalsveckan. Innan vi fortsätter till Lysekil.

Något datum för när Svea som ska användas av Sveriges lantbruksuniversitet och SMHI kommer till Lysekil finns inte.

Det har kostat närmare 450 miljoner att bygga Svea som är Sveriges nya oceangående forskningsfartyg som har anpassats för olika uppdrag i Västerhavet och Östersjön. Det finns både laboratorier och olika typer av vetenskaplig utrustning på fartyget.

Sveas kärnverksamhet är att göra olika typer av undersökningar av ekosystemet med regelbunden övervakning av fiskebestånd och vattenkvalité. Fartyget har en längd på 69, 5 meter och en största bredd på 15, 8 meter.